Wij mogen tegenwoordig vaak zo panisch doen als het om vet gaat en krampachtig lopen alternatieven met met allerlei light room enzo, de Fransen houden niet van fratsen als het om crème fraîche gaat. The real thing en anders niks. Sterker nog, ze hebben er sinds 1986 zelfs eentje met een heuse appellation d’origine contrôlée (AOC), afkomstig uit Isigny waar blije koeien sinds jaar en dag prinsheerlijk grazen in groene weides. Het gebied rondom dat plaatsje bovenin Normandië staat al eeuwenlang symbool voor de beste kwaliteit boter en room van Frankrijk.
Crème Fraîche d’Isigny zit dan ook niet in goedkope plastic bekertjes maar in statige flessen potten. De crème is geelwit (nee, niks geen toevoegingen, puur natuur), stevig en zeldzaam vol van smaak. Als je deze eenmaal geproeft hebt, is die uit de Nederlandse supermarkt voortaan een lachertje.
(Overigens verkoopt AH tegenwoordig ook lekkere Franse crème fraîche, niet uit Normandië, maar uit Bretagne, van Le Gall. Ook een aanrader. En dichterbij dan even naar Frankrijk heen en weer)
Wat doe je ermee? Door de soep bijvoorbeeld; zelfs een simpel geblenderd groentesoepje wordt ineens een feestmaaltijd. Serveer gemengd met wat verse dille en citroensap op een stukje gebakken of gerookte zalm of met wat verse bieslook erdoor op een gepofte aardappel. Maar ook simpelweg een schepje bij warme appeltaart (hoor ik daar tarte tatin?) of crumble, of op een versfruitsalade is niet te versmaden.
Dit is deel 14 in de serie Lekker Frankrijk. Morgen vallen we in deel 15 met onze neus in de boter!