Je hebt de uitslag nog tegoed van de Caesar Salad receptenwedstrijd waar ik eerder over schreef. De winnaar is Paul Bom met zijn Bacon infused Mexican Caesar Salad waarvan ik je zometeen het recept ga geven. Maar niet nadat ik wat leuke saladefeitjes heb rondgestrooid, die zojuist tevoorschijn kwamen uit heus saladeonderzoek.
Wat blijkt? De Caesar Salad is met 29% de populairste salade van ons land, gevolgd door respectievelijk de salade Niçoise, de Greek salad en de Waldorfsalade. 70% van de Nederlanders blijkt salades bovendien niet alleen in (al dan niet verregende) zomers te eten, maar het hele jaar door. En waarom ook niet? Wel weer treurig nieuws: slechts 9% maakt de dressings altijd zelf, de rest gebruikt liever een kant-en-klare variant. Tja, als fervent doe-het-zelfkok vind ik dat doodzonde, maar dressingmerk Cardini’s, initiatiefnemer van zowel receptenwedstrijd als onderzoek, kijkt daar vast heel anders tegenaan 😉
En dan nu het winnende recept, waarbij de Caesar Salad iets van zijn oorspronkelijke Mexicaanse roots heeft meegekregen door de toevoeging van onder meer jalapeñopeper en avocado. Bedenker Paul Bom won hiermee een geheel verzorgde barbecue voor 10 personen.
Recept Bacon infused Mexican Caesar Salad
Nodig voor 4 personen:
1 Romeinse sla (romaine)
1 bakje (vegetarische) spekblokjes
1 avocado, in blokjes gesneden
16 pecannoten, in grove stukjes gehakt
1 tortilla wrap, in reepjes gesneden
4 el oude Manchego kaas (of evt Parmezaanse kaas), grof geraspt
olie om te bakken of frituren
Dressing:
4 el olijfolie
1 teen knoflook
1 jalapeñopeper zonder zaad en lijst, fijngehakt
1 tl komijnzaadjes, geroosterd in een pan
1 el verse fijngehakte oregano of 1 tl gedroogd
sap van een halve limoen
1 ei (kakelvers)
snufje zeezout
Pers de knoflook en meng met de peper en olijfolie, laat een half uurtje staan en giet door een fijne zeef. Frituur de tortillareepjes tot ze krokant en bruin zijn en laat uitlekken op keukenpapier. Eventueel kan ook een handje verkruimelde tortillachips gebruikt worden ter vervanging van de gefrituurde tortilla. Bak de spekjes tot ze knapperig zijn en laat ze ook uitlekken op keukenpapier.
Meng de limoensap, komijn, oregano en wat zout in een ruime kom. Voeg de knoflook-peperolie toe en klop met een vork of garde goed erdoor. En dan het onderdeel wat niet mag ontbreken bij een Caesar Salad: een halfrauw ei. Doe het ei voorzichtig in een pannetje kokend water en laat één minuut koken. Haal het ei uit de pan en breek over de dressing. Alleen de dooier en een beetje eiwit zal uit de schaal komen, de rest is gestold. Meng ook de geraspte kaas door de dressing.
Was en droog de sla. Voeg de dressing toe en hussel alles met houten lepels voorzichtig door elkaar. Voeg de avocado, spekjes en pecannoten toe en meng voor de laatste keer. Dresseer de salade over 4 borden en strooi de tortillareepjes erover.