Ik ben geen held met barbecuën. En al helemaal geen fan van geblakerde-en-van-binnen-nog-rauwe kippenpoten. Maar soms stuit ik bij de visboer op een mooie vis, en dan krijg ik ineens de geest.
Nodig voor 2 personen:
1 zeebaars
2 tak rozemarijn
1 tak munt
1 sjalot
1 citroen
scheut olijfolie
zout en peper uit de molen
Vraag of de visboer de ingewanden eruit haalt, maar wel de kop en staart eraan laat. Als hij de vis onverhoopt niet ontschubt heeft, moet je dat zelf doen. Gewoon met de botte kant van een mes tegen de richting instrijken over de huid, dan springen de schubben er zo af. Liefst buiten of in een plastic zak, want het vliegt werkelijk alle kanten op.
Spoel de vis van buiten maar vooral van binnen grondig schoon. Dep droog. Kerf de huid aan beide kanten 3 keer in met een scherp mes. Snij de helft van de citroen in plakjes en halveer die. Pers de andere citroenhelft uit. Leg de vis in een schaal en stop de halve citroenplakjes in de buikholte.
Meng in kommetje de gehakte kruiden met de fijngesnipperde sjalot, citroensap, zout, peper en een ferme scheut olijfolie. Giet de marinade over de vis. Wrijf lekker in de spleten en in de buikholte. Zet in de koelkast en laat een uurtje staan. Halverwege even omdraaien en de marinade weer even inmasseren. In de tussentijd kun je mooi die barbecue rustig opstoken.
Doe de vis in een klem en leg op de barbecue. Hoe lang hangt een beetje af van de grootte van de vis en de hitte van het vuur, maar reken op een minuut of 7 per kant. Ja inderdaad, halverwege omdraaien, en dan nog wat van het marinadevocht erover scheppen.
Heerlijk!