Ze zijn de schrik van elk tuinfeestje. Of de neem-allemaal-zelf-wat-mee-picknick. Pastasalades. Vaak even gortdroge als goedbedoelde mengsels met vooral veel pasta en weinig lol. En dat terwijl de pastasalade een verrukking kan zijn. En nog lekker voedzaam ook. Het geheim zit ‘m in de combinatie van ingrediënten. Teveel smaken bij elkaar en het wordt holadiejee, te weinig en het wordt niksig. Daarbij hoeft een pastasalade ook niet persé altijd koud te wezen; meteen (lauw)warm eten is ook heerlijk.
Kant-en-klaar: Super de boer Maaltijdsalade tonijn
Inhoud: Slamix (krulsla, radicchio, lollo rossa), pasta 25% (water, tarwe, olijfolie), pestodressing 12,5% (water, zonnebloemolie, suiker, azijn, olijfolie, witte wijn, gemodificeerd maïszetmeel, knoflook, kruiden, zout, wijnazijn, emulgator (E473), aroma, conserveermiddel (E202), kruidenextract, specerijen, voedingszuur (E330), verdikkingsmiddel (E415), stabilisator (E385)), tonijn 9% (tonijn, water), mozzarella (gepasteuriseerde koemelk, zout, stremsel), olijven, alfafa.
Het grote nadeel van kant-en-klare salades uit het koelvak van de supermarkt vind ik altijd dat ze relatief duur zijn, dat er een enorme hoeveelheid verpakking mee gemoeid is omdat elk onderdeeltje apart in plastic zit, en dat de meegeleverde sauzen altijd zo treurig zijn. En neemt u van mij aan: een beetje salade staat of valt met de saus.
In het geval van tonijnsalade is nog een vermanend vingertje op zijn plaats. U weet van de overbeviste bluefin en yellowfin tonijn? Maar zonder blikjes tonijn is het leven voor de thuiskok vrij ondraaglijk. Gelukkig zijn er steeds meer verantwoorde blikjes op de markt. Let op het MSC-logo of de soortnaam ‘albacore’ (witte tonijn), dan bent u goed bezig.
Om toch positief te eindigen, er is ook een voordeel aan pastasalades. Stel, je hebt geen puf om boodschappen te doen, dus je neust eens wat er nog op voorraad is en roeit met de riemen die je hebt. Een situatie die heel veel voorkomt in huize Koken met Karin. Er zijn nog supersmaaktomaten en heerlijk pittig-peperige rucola van versvandekweker. In de kast slingert altijd wel een blikje tonijn rond en een doos pasta. In de koelkast is het zelden tevergeefs zoeken naar een potje met olijven of kappertjes. En verse peterselie en een citroen heb ik ook altijd wel in huis. Wat doe je daar dan mee?
Juist. Pastasalade. Hoppekee.
Zelf maken? Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online. Maar er staan genoeg andere recepten op deze site, en anders zijn er altijd nog mijn kookboeken.