Wil je de Johannes van Dam in jezelf wakker kussen? Dan komt Carnet de Table als geroepen. Een klein, handzaam, handig maar vooral fraai notitieboekje om al je restaurantervaringen in op te schrijven. Dat wilde ik wel eens zien. Prompt arriveerde met de post een elegant zwart doosje. Daarin zwart vloeipapier dat een kek boekje omhulde, voorzien van zowel bijelkaarhoudelastiek als leeslint.
Een echt foodies-hebbeding, noemt de Belgische uitgeverij het, en dat slaat de spijker op zijn kop. ‘Maar’, roept de zuinige Hollander, ‘je kunt je eetervaringen toch ook opschrijven in een gewoon notitieblokje of op de achterkant van een bierviltje?’ Jaaaa dat kan natuurlijk, maar niet als je eenmaal dit beeldschone boekje in handen hebt gehad.
Geen blanco pagina’s, maar hoofdstukken gewijd aan restaurantbeoordelingen met ruimte voor elke genoten gang, inclusief aantal zelf uit te delen sterren (van 1 tot 5). Ligging? Inrichting? Sfeer? Onthaal? Originaliteit? Versheid van de producten? Je kunt het allemaal kwijt.
Maar ook is er plek om je eigen top 10 van restaurants bij te houden plus de adresjes die je dringend nog moet gaan bezoeken. Ook zijn er informatieve pagina’s over wijngebieden, over de onderdelen waaruit koe, kalf en lam precies bestaan plus een lijstje met keukenwoorden (van à point tot zeste) en een minireiswoordenboekje in 5 talen (alleen jammer: warme gerechten wordt vertaald als plats chaudes ipv chauds)
Tot 1 september is het boekje exclusief te koop via de website carnetdetable.be (inclusief feestelijke cadeauverpakking), daarna ligt het ook in de boekhandel en de betere kookwinkel. Prijs: 14,95 € (plus verzendkosten).