Voor een ijsrecept uit het gisteren besproken boek IJstijd was het weer eens onmogelijk kiezen. Daarom de favoriet van Kees Raat zelf: mandarijn-sorbetijs. Sinds het proeven van mandarijnijs in Italië droomde hij van een eigen ijssalon, zo vat ik het maar even kort samen. Het enige lastige: mandarijnen zijn wintervruchten. Hoe komt een mens op dit moment aan mandarijnensap? Nou ja, dan bewaar je het recept gewoon tot de winter!
Nodig voor 4 personen:
200 gram mandarijnensap
20 gram citroensap
10 gram wittewijnazijn
30 gram eiwit
200 gram suikerwater*
Kees meet gek genoeg alles af in grammen, niet in milliliters, hoewel dat volgens mij precies hetzelfde is. Dat zal z’n banketbakkersachtergrond wel wezen. Hoeveel mandarijnen je nodig hebt voor 200 gram/ml sap verschilt uiteraard per soort en formaat mandarijnen. Doe alle ingrediënten in een hoge maatbeker en roer met een garde door elkaar. Doe in de ijsmachine en laat bevriezen.
IJsmachine? Ja, als ijsmaakliefhebber moet je die uiteraard hebben. Theoretisch gezien kan ijs maken ook door het mengsel in een bak in de vriezer te zetten en dan om het half uur goed te roeren, maar dat geeft zelden bevredigend resultaat, en in het boek IJstijd wordt er zelfs in het geheel niet over gerept. Als je opschiet, kunnen abonnees van de nieuwsbrief van mijn collega Constance van shoppen.blogo.nl nog tot 17 juli meedoen aan een ijsmachinewinwedstrijd!
*) Suikerwater basisrecept:
Breng 600 gram water aan de kook. Doe er 350 gram suiker en 50 gram dextrose bij. Dextrose is te koop in de natuurwinkel of bij de betere drogist. Als je het niet kunt vinden, vervang het dan door 50 gram gewone suiker. Roer ongeveer anderhalve minuut tot de suiker is opgelost. Dek de kom af en laat afkoelen op een koele plek, maar zet hem nog niet in de koelkast. Plaats de siroop pas in de koelkast als er geen damp meer vanaf komt. Blijft in een afgesloten fles minstens 2 weken goed in de koelkast.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek IJstijd, lees hier mijn recensie.