Het aspergeseizoen is weer ten einde: vandaag mogen nog de allerlaatste gestoken worden zodat de plant vervolgens kan bijkomen tot volgend voorjaar. Daarom vandaag nog een fijn last-minute-aspergerecept voor als de groenteboer er nog een paar heeft liggen. Dit simpele vegetarische soepje is ontstaan uit pure experimenteerdrift, en de smaken bleken wonderwel samen te passen.
NB: jazeker, er zitten stukjes asperge in deze soep, alleen wilden ze voor de foto niet gezellig bovenop blijven liggen…
Nodig voor 4 personen:
5 asperges (of meer, ’t is maar wat je wilt/hebt)
1 bos bospeen
1 ui
1 liter groentebouillon (of aspergekookwater)
wat takjes verse (citroen)tijm*
klontje boter
scheutje room
Fruit de in stukjes gesneden ui een paar minuten in een niet te zuinig klontje boter in een pan met dikke bodem. Maak intussen de bospeen schoon, schillen of schrappen hoeft niet, wassen wel. Snij in stukjes en doe bij de ui. Voeg de van de takjes geriste tijmblaadjes toe. Schep alles een minuutje even om. Voeg de (liefst hete, dan gaat het sneller) bouillon/aspergewater toe en breng aan de kook. Schil intussen de asperges en verwijder de houtige uiteindes. Snij de kopjes eraf en hou apart. De aspergestengels mogen in de soep.
Laat met deksel op de pan een kwartiertje sudderen tot asperges en wortel gaar zijn. Voeg de laatste 5 minuutjes de aspergekopjes toe. Vis de asperge uit de soep en snij de stengels in stukjes.
Pureer de rest van de soep glad met de staafmixer en breng op smaak met zout en peper. Doe de asperge weer terug in de pan. Schep in kommen, garneer met een scheutje room en nog wat tijm.
*) Ik gebruikte een mengsel van gewone tijm en citroentijm, maar die heb ik dan ook op mijn balkon staan. Alleen gewone tijm gaat ook goed. Wel verse!