Een echt vrijmibo-onderwerp: chips. Verslavend lekker spul, helemaal met iets te drinken erbij. Maar nu heb je natuurlijk wel chips en chips. Tot mijn grote vreugde zijn de knusprige kwaliteitschips in stevige opmars. Kettle, Tyrell’s, Jonathan’s en niet te vergeten onze eigen onvolprezen Hoeksche chips zijn steeds breder verkrijgbaar. Ik was nooit zo van de chips, tot ik ontdekte dat er ook echt lekkere bestaan. Knapperig, krokant, met liefde gemaakt van simpele ingrediënten zonder allerhande toevoegingen om de dooreetfactor kunstmatig op te krikken. Waarom er desondanks nog altijd mensen zijn die de lawaaismaken van Lays (Patatje Joppie, zucht) of de nepgevalletjes van Pringles (want geperste aardappelpuree in plaats van echte schijfjes) inslaan is mij een raadsel.
Vliegtuig
Zojuist kwam er weer een nieuw fijn chipsmerk op de Nederlandse markt. Heuse sterrenchips, gemaakt door de Engelse firma Burts in samenwerking met chefkok Hans van Wolde van restaurant Beluga uit Maastricht. Hoe gaat zoeits? Van Wolde zat in het vliegtuig naar Engeland toevallig naast de Nederlandse importeur van Burts die – de catering in vliegtuigen mag zoals bekend geen naam meer hebben – zijn zelf meegebrachte zakje chips openmaakte waarna de heren in gesprek raakten. Binnen no time zat Van Wolde in Engeland om samen met de mannen van Burts nieuwe chipssmaken te bedenken.
Vanille of Curry
Sinds deze week liggen ze exclusief bij Albert Heijn in de winkel: Burt’s by Beluga in twee verschillende smaken Vanilla & Salt en Colombo Curry . Allebei prachtige, opvallend grote*, knapperige chips met immense dooreetfactor. Die met vanille is ronduit verrassend omdat je vanille vaak associeert met zoete dingen, maar het blijkt prima samen te gaan met hartige chips. De curry-versie is geel, niet ordinair-kerrie, maar geurig-curry. Voorlopig kan ik nog even niet kiezen welke mijn favoriet is. Prijs: € 1,99 per zak (150 gram).
*) Toevallig had ik een zak met daarin een wel heel bijzonder exemplaar; een collector’s item!