Het kookboek Jam staat – ja, dat haalt je de koekoek – vol jamrecepten, maar het recept uit het gisteren besproken boek dat mij het meest deed watertanden was dat van Zoete Thaise chilisaus. Te gebruiken als saus, als marinade, als dipsaus of als curry-basis. Tip van auteur Ghillie James: “Ik vind het heerlijk om de chilisaus op kippenpootjes te smeren en die dan een uur in de oven te zetten, of hem toe te voegen aan een roerbakgerecht met rundvlees. Je kunt hem ook gebruiken in curry. Als je van heel pittig houdt, verwijder dan slechts de helft van de zaadjes van de Spaanse peper.”
Overigens is het eerder een pasta dan een (schenkbare) saus uit de gebruikelijke flesjes. Ik waarschuw maar even.
Nodig voor 1 liter:
(1 jaar houdbaar)
2 knoflookbollen, in losse teentjes en geschild
12 lange rode Spaanse pepers, gehalveerd en zonder zaadjes
3 stukjes gember van 8 cm lang, geschild en in stukjes van 2 cm gesneden
1 grote bos verse koriander
4 stengels citroengras, fijngehakt
9 limoenblaadjes (djeroek poeroet in de toko – meestal in de vriezer)
400 g rietsuiker
6 eetl rijstazijn
4 eetl sojasaus
4 eetl vissaus
sap van 2 limoenen
Doe knoflook, pepers, gember, koriander, citroengras en limoenblad in een keukenmachine en mix alles tot een fijne pasta. Doe de suiker met 250 ml water in een grote pan en verwarm langzaam tot de suiker is opgelost. Zet het vuur dan hoger en kook 5 minuten tot het de consistentie heeft van vloeibare honing.
Doe voorzichtig de kruidenpasta erbij (het kan wat spetteren) en kook het geheel al roerend 5-7 minuten tot al het vocht is verdampt. Voeg azijn, sojasaus, vissaus, limoensap en 500 ml water toe en kook de saus 15-20 minuten tot je een dikke vloeibare pasta hebt verkregen. Schep die in warme, gesteriliseerde potten en sluit ze goed af.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Jam, lees hier mijn recensie.