Vorige week besprak ik in Trouw en op dit blog hoe je zelf groentebouillon trekt. Nou zit iedereen met een vriezer vol zelfgetrokken bouillon. Toch? En wat doe je daar dan mee? Risotto maken! Of het wetenschappelijk bewezen kan worden is zeer de vraag, maar gevoelsmatig proefondervindelijk durf ik de stelling wel aan dat risotto met zelfgetrokken bouillon nog veel lekkerder is dan met een blokjesbouillon. Mits je wel de juiste rijst gebruikt dan hè? Echte carnaroli, vialone nano of arborio, te koop in Italiaanse winkels. Heus, een wereld van verschil met die uit zo’n mixpak.
Uit een pakje: Knorr Wereldgerecht Italiaanse Risotto
Rijstmix: Rijst, tomaat, rode paprika.
Kruidenmix: Plantaardig vet, kaas 14%, zout, aroma, melksuiker, suiker, tomaat, knoflook, gistextract, melkeiwitten, natuurlijk mineraalzout, smeltzout (E331, E339), oregano, extra olijfolie verkregen bij de eerste persing, melkweipoeder, peterselie, rode paprika, basilicum, marjolein, rookaroma, dextrose.
Marinademix: Maltodextrine, aroma, zout, knoflook, gistextract, natuurlijk mineraalzout, extra olijfolie verkregen bij de eerste persing, peterselie, zwarte peper, suiker, marjolein, geconcentreerd champignonsap, basilicum, oregano, plantaardig vet, dextrose.
Voor mijn recept van groentebouillon heb ik me laten inspireren door het Knorr Wereldgerecht Italiaanse Risotto, oftewel ‘Rijstgerecht met kip, courgette en champignons’. Een doos met daarin drie zakjes: ‘rijstmix’, ‘kruidenmix’ (inclusief rookaroma, altijd handig) en een curieus zakje ‘marinademix’. Wat er namelijk te marineren valt met risotto, mag Joost weten. Ik heb de kip weggelaten om het vegetarisch te houden, en de champignons ook, want die bewaar ik liever voor een echte paddestoelenrisotto.
Bovendien zweren Italianen bij eenvoud, dus het werd gewoon Risotto met courgette.
Zelf maken? Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online. Maar er staan genoeg andere recepten op deze site, en anders zijn er altijd nog mijn kookboeken.