Chocoladegebak dat luistert naar de sprookjesachtige naam ‘De koningin van Sheba’? Dat wilde ik wel eens uitproberen. Het recept staat in het gisteren besproken boek Chocolade – de geheimen van de patissier. De herkomst is onduidelijk. In het boek staat dat de Franse benaming La reine de Saba wellicht een woordspeling is op l’arène de ça bat (de arena waarin wat wordt afgeranseld). Dat zou zowel kunnen slaan op de gevechten in de arena van Arles of Nîmes, als op het kloppen van eiwit in de keuken. Er is ook een simpelere verklaring: de koningin van Sheba had een chocoladekleurige huid…
In ieder geval is het een brownie-achtig gebak, waaraan amandelpoeder is toegevoegd. Het is vanbinnen zacht, maar niet vloeibaar. En die amandelen proef je niet alleen terug in de smaak, maar ook in de korrelige textuur.
Nodig voor 6 personen
125 g pure chocolade (70%)
100 g boter, in stukjes
3 eieren
125 g fijne suiker
75 g amandelpoeder (of zelf heel fijngemalen amandelen)
30 g maïzena
Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt de chocolade au bain-marie (in een kom boven heet water) of in de magnetron. Voeg de boter toe. Laat ook de boter smelten. Roer glad.
Splits de eieren. Klop de dooiers met de suiker tot een bleekgeel mengsel. Roer hier het chocolademengsel door. Meng amandelpoeder en maïzena door elkaar en roer dit door het chocolademengsel.
Klop (met brandschone klophaken!) de eiwitten stijf en spatel dit voorzichtig door de rest.
Beboter een taartvorm van 22 cm en bepoeder met bloem. Giet het beslag erin. Bak in ongeveer 30 minuten gaar, het is vanbinnen dan nog een beetje vochtig.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Chocolade, lees hier mijn recensie.