Is het omdat ik een meisje ben? Alles met toetjes en taartjes heeft mijn meer dan warme belangstelling. Dus een kookboek met als titel Basic patisserie, ondertitel Alles wat je moet weten om zelf heerlijke desserts te maken, dat deed mij meteen het water in de mond lopen. En dan staan er ook nog frambozen op de cover, mijn all time favourites! Ik heb altijd gedacht dat je voor echt hogereschoolbakwerk bij de Fransen moet wezen, maar dit boek is van een zuiderbuur, Christophe Declercq, banketleraar te Brugge.
Wetenschap
Het vervelende, of nou ja, het lastige van patisserie is dat het zo nauw luistert. Bij koken kun je gewoonweg rustig je gang gaan met een handje van zus of een snufje van zo. Niet bij taarten, dat is meer wetenschap dan intuïtie. Echte taartenbakkers zweren dan ook bij digitale weegschalen en suikerthermometers: meten is weten. Eh, nou ja, bakken dan. In dit boek staat alles echter op toegankelijke wijze zeer overzichtelijk uitgelegd, zowel in heldere stap-voor-stapfoto’s als in de bullets-gewijze receptteksten zelf. Elk recept is bovendien voorzien van aanvullende tips waardoor het helemaal niet meer kan mislukken. Al kruipt het bloed waar het niet gaan kan: om de brownies in exacte blokjes van 5×5 cm te snijden wordt op de foto’s te zien een heus meetlint gebruikt 😉
Beeldschoon
Veel (Franse) klassiekers, zoals chocolademoeulleux – je weet wel, die warme chocotaartjes die van binnen nog vloeibaar moeten zijn – galette des rois (driekoningentaart), charlotte, macarons en crème brûlee, maar zowaar ook speculaasjes, pannenkoeken en advocaat. Werkelijk beeldschone gebakjes en taartjes met frambozen, met sinaasappel, met passievruchten. Ah, die minizwartewoudtaartjes in een elegant rechtopstaand jasje van knapperige chocola! En dan moeten de toetjes nog komen. En de negen decoraties met chocola.
Patisseriejargon
Wel is het boek soms wel erg onnederlands, met Bretoens in plaats van Bretons deeg, streusel in plaats van kruimeldeeg (of het tegenwoordig net zo gangbare crumble). En de eindredacteur had best iets meer in mogen grijpen in het patisseriejargon. Wat doet ‘amandelbroyage 50/50’ plompverloren zonder enige toelichting in een ingrediëntenlijst? En ook met instructies als ‘Abrikoteer de taartjes met afdekgelei’ of ‘Bestrooi met brésilienne’ kan de gemiddelde thuiskok echt niet uit de voeten.
Christophe Declercq, Basic patisserie – Alles wat je moet weten om zelf heerlijke desserts te maken, ISBN 9789020995534, uitgeverij Lannoo, € 19,99