Ik had het gisteren bij de bespreking van het boek Ons Eten over tomatensoep, dan ligt een dito recept voor de hand. Hoewel ik ook reuze geïntrigeerd werd door de aardappelmuffins, de aardappeltulband, de aardappel-chocoladetaart met sinaasappel (eh…apart), de slasoep, de gestoofde varkenswangen, het Thaise varkenshammetje, de in yoghurt gestoofde lamsgehaktballetjes en niet te vergeten de yoghurtcakejes met citroenstroop. Maar nee, tomatensoep moest het worden. De keus is uiteindelijk gevallen op de supergeurige en vegetarische Indiase tomatensoep.
Nodig voor 4 personen:
500 g tomaten
100 g gele linzen
300 ml yoghurt
1 blikje tomatenpuree
1 ui
1 stengel citroengras
50 g gemberwortel
½ bosje verse koriander
2 bouillonblokjes (plantaardig)
2 theel garam massala
1 theel komijnzaad
1 theel gemalen korianderzaad
2 groene kardemompeulen
handjevol currybladeren (vers/gedroogd)
1 laurierblaadje
1 mespuntje cayennepeper
1 eetl limoen- of citroensap
olie
zout
Snipper de ui en fruit zachtjes in wat olie met de garam massala, komijnzaad en korianderpoeder in een pan met dikke bodem. Stamp de kardemompeulen kapot in een vijzel, verwijder het groene schilletje en doe de zwarte zaadjes in de pan. Laat zachtjes bakken tot de geur loskomt.
Ontvel de tomaten, hak ze fijn en doe in de pan. Kneus de stengel citroengras met de achterkant van een keukenmes, schil de gemberwortel, doe in de pan, samen met de curryblaadjes, laurier, bouillonblokjes, tomatenpuree en 750 ml water. Breng aan de kook en laat 20 min. sudderen. Kook intussen in een andere pan de linzen net gaar. Zeef de soep, vis citroengras, blaadjes en gemberwortel eruit, doe de pulp die overblijft bij het vocht in de pan. Pureer met een staafmixer tot een gladde soep. Breng op smaak met zout, cayennepeper en limoen/citroensap. Roer de gare linzen erdoorheen. Hak de koriander fijn. Schep de soep in borden, schenk er een scheutje yoghurt over, bestrooi met koriander en serveer met naan-brood.
(Noot KmK: alleen die 300 ml yoghurt, dat lijkt me wel wat veel voor alleen een sliertje.)
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Ons Eten. Lees hier mijn recensie.