(4 personen) / vegetarisch
Bereiden: 30 minuten
In het seizoen (eind april-24 juni) moet je zo vaak mogelijk profiteren van Hollandse asperges. Dit is de allersimpelste methode, met een saus van gesmoten boter, maar dan met wat blauwe kaas eraan toegevoegd. Verrassend en toch reuze simpel.
Nodig:
1 kilo asperges
125 g roomboter
50 g danablue
klein handje platte peterselie
zout
- Schil de asperges, verwijder het houtige uiteinde.
- Breng een lage wijde pan met ruim water aan de kook, voeg wat zout toe.
- Leg de asperges in het water, deksel erop en zet na zeven minuten het gas af. Laat zo staan tot de asperges gaar zijn (nog 5 à 10 minuten, afhankelijk van de dikte).
- Hak alvast de peterselie fijn.
- Smelt de boter in een steelpan, doe de stukjes kaas erin en laat smelten.
Serveren:
- Giet de asperges af wanneer ze gaar zijn, verdeel ze over vier borden.
- Klop de blauwe kaas-boter even goed door elkaar met een garde en giet erover.
- Bestrooi met gehakte peterselie.
- Lekker erbij: een kruimig gekookt aardappeltje.
Tip: gebruik het kookvocht van de asperges de dag erna voor aspergesoep of aspergesoep met zeekraal !
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!