Met pasen ontkom ik natuurlijk niet aan een paasrecept. Naarstig speurde ik in de supermarkten tussen de gele pluizige kuikentjes, de kekke geruite servetjes, de ludieke eierdopjes en de geboetseerde roomboterlammetjes naar het ultieme overbodige kant-en-klare paasgerecht. Van links en rechts stonden de pakjes en zakjes me toe te lachen, kies mij, kies mij, maar nee, we moesten streng zijn, niet paasachtig genoeg. Wellicht volgende week, of volgende maand, maar zeker niet nu. Iets met eieren dan maar? Paaseieren? De keuze was uiteindelijk zo voordehandliggend dat het een wonder is dat ik er niet meteen opkwam: eiersalade. Natuurlijk, eiersalade! Geen paasbrunch kan zonder.
Uit een pakje: Euroshopper scharrelei salade
Inhoud: Scharrelei 25%, water, aardappel, plantaardige oliën (raap, uien), suiker, azijn, zetmeel (maïs-, aardappel-), scharreleigeel, zout, gemodificeerd maïszetmeel, bieslook, voedingszuren (melkzuur, citroenzuur), conserveermiddelen (E202, E211), verdikkingsmiddel (xanthaangom), citroensap uit geconcentreerd citroensap, kleurstof (caroteen), smaakversterkers (E621, E631), stabilisator (E451), maltodextrine, mosterdzaad, gistextract, glucosestroop, antioxidant (E385), gedroogde groenten (ui, prei, selderij), aroma’s, specerijen, specerijenextract.
In de supermarktkoeling staan ze in verschillende doosjes van verschillende fabrikanten, maar één ding springt in het oog: een eiersalade is tegenwoordig steevast scharreleisalade. Dat lijkt me winst voor de kip, die het over het algemeen toch niet zo leuk heeft in haar leven. Tot mijn schrik ontdekte ik laatst dat nog altijd bijna de helft, namelijk 46%, van alle dertig miljoen kippen in ons land in legbatterijen woont. De scharrelkip rukt op met 40%, maar die mag nog altijd niet naar buiten. Daarvoor moet je een vrije-uitloopkip (12%) of biologische kip (2%) zijn. Het beste recept tegen legbatterijkippen is nog altijd het selectief zijn bij de aanschaf van eieren, elke keer weer.
Maar wat nog meer opvalt: ondanks de ruime selectie in de supermarkt en de steevast enorme lijst aan ingrediënten, zijn kant-en-klare eiersalades allemaal reuze braaf en laf van smaak. En vooral zalvig door een overdosis mayonaise of ander glijmiddel. Ik hou van wat meer stukjes in mijn salade.
Mijn basisrecept voor eiersalade, waar je zelf volop mee kunt variëren, is intussen opgenomen in mijn kookboek Zonder pakjes & Zakjes 2, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.