Het is lente en dan wil een mens nog maar één ding: mooi weer, lekker eten, buiten zijn. En vooral dat de lente naadloos mag overgaan in een oeverloze zonnig zomer vol buiteneetfestijnen. Het nieuwe Italiaanse kookboek De zomer van de zilveren lepel speelt daar haarfijn op in.
Grasmat
De presentatie vond onlangs plaats in het Amsterdamse Hilton hotel, waarvan directeur Roberto Payer ook het voorwoord schreef. Voor de gelegenheid was een zaaltje van zijn restaurant Roberto’s omgebouwd tot picknicklocatie, compleet met grasmat (hij had een echte gewild, maar het was toch kunstgras geworden…), overal strobalen, meisjes in rood-wit gestipte beeldige zomerjurken en een enorm buffet vol lekkernijen. Allemaal uit het boek. ‘Geen schilderijtjes op het bord’, bezwoer hij het toegestroomde persvolk, maar terug naar de basis, naar echte smaak, naar eerlijke, pure ingrediënten. En allemaal lekker naar buiten om te eten!
Extra recepten
Werkend aan de Engelse vertaling van het al 60 jaar oude Italiaanse standaardwerk Il cucchiaio d’argento (enkel jaren geleden bij ons geïntroduceerd als De Zilveren Lepel) ontdekten de vertalers zoveel extra recepten die niet in het boek stonden, dat na een eerdere speciale Zilveren Lepel Pasta-versie dit nu alweer het tweede extra kookboek is. En het schijnt dat de koek nog altijd niet op is. Groot voordeel: voor dit nieuwe boek zijn foto’s gemaakt, wat het allemaal nog veel aantrekkelijker maakt. Kom maar op met die lange zomer die nooit voorbijgaat.
De Zomer van de Zilveren Lepel, uitgeverij Van Dishoeck, ISBN 9789077330128, € 35 euro