(6 personen)
Bereiden: 15 minuten
In de oven: 45-60 minuten
Niet bang zijn voor groot vlees, dat is juist reuze makkelijk om te maken, want de voorbereiding is minimaal. Lamsvlees is heerlijk zacht, maar het moet wel mooi rosé blijven, te gaar is zonde. Ideaal is een (liefst digitale) kernthermometer , te koop in kookwinkels, dan kan het niet mislukken. Deze lamsbout is gevuld met lentekruiden en gaat vergezeld van een verrukkelijke saus van gekaramelliseerde knoflook.
Nodig:
1 lamsbout zonder bot (circa 2 kilo), door de slager opengesneden tot lap
½ citroen (alleen rasp)
handje platte peterselie
handje muntblaadjes
3 lente-uitjes
50 g boter
scheut olijfolie
zout & peper uit de molen
Saus:
6 knoflooktenen (niet gepeld)
1 dl witte wijn
1 dl bouillon (kip/rund/groente)
175 ml crème fraîche
- Oven voorverwarmen op 175°C.
- Bestrooi het vlees met zout en versgemalen peper.
- Strooi de grofgehakte peterselie en munt erover.
- Rasp met een fijne rasp de schil van de citroen (alleen het geel) erboven.
- Snij de lenteui in 6 stukken en leg die overdwars op het vlees.
- Klap het vlees dicht en bind goed vast met rolladetouw, dat hoeft niet netjes.
- Smelt boter en olijfolie in een braadpan en laat even uitbruisen.
- Braad het stuk vlees op hoog vuur aan alle kanten even bruin aan.
- Steek de kernthermometer in het vlees, zet de gewenste temperatuur op 50°C.
- Haal de knoflooktenen los van de bol maar pel ze vooral niet. Leg ze naast het vlees.
- Doe de deksel op de pan en zet de pan in de oven.
Afwerking:
- Haal het vlees uit de pan, verpak in aluminiumfolie en laat op een warme plek rusten.
- Vis de knoflooktenen uit de pan en lepel het teveel aan vet eruit.
- Snij de knoflooktenen open en knijp de puree eruit. Doe die terug in de pan en zet op het vuur.
- Blus af met wijn.
- Voeg bouillon en crème fraîche toe en klop met een garde tot een mooie lichtbruine saus. Laat even pruttelen.
Serveren:
Snij het vlees in plakken en serveer de saus in een kom erbij.
Lekker met gewokte spinazie en gebakken aardappels.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!