Bij mijn Turkse groenteboer zag ik prachtige snijbiet liggen, met allerlei gekleurde steeltjes. Da’s nog eens groente waar je blij van wordt. Hipperdepippe groentekok Yotam Ottolenghi blijkt er gek op te zijn, komt dat even goed uit. In zijn boek Plenty heeft hij een heerlijk recept van omeletjes met snijbiet. De stelen hebben een langere gaartijd dan de bladeren, daarom moet je de stelen in smalle reepjes snijden en de bladeren wat grover. Kun je geen snijbiet vinden? Het werkt ook met sp8inazie, voeg dan een scheutje citroensap toe.
Nodig voor 4 personen:
250 g vastkokende aardappels (geschild gewicht), in blokjes van 1 cm
2 dl water
Snuf saffraandraadjes
250 g snijbiet (stelen en bladeren), gesnipperd
2 eetl citroensap
1 knoflookteen, fijngehakt
5 scharreleieren
4 eetl melk
20 g fijngehakte kruiden (dragon, dille, peterselie)
Plantaardige olie
100 g koude crème fraîche
Zout & peper
Vulling: doe de aardappelen met water en saffraan in een pan en breng aan de kook. Laat 4 minuten zachtjes koken, voeg de snijbiet en wat zout en peper toe en laat alles nog 10-15 minuten koken tot de aardappelen gaar zijn. Giet eventueel kookvocht uit de pan. Voeg van het vuur af citroensap en knoflook toe. Laat afkoelen.
Omeletten: klop de eieren, melk, kruiden en wat zout en peper door elkaar. Giet 1 theel olie in een hete koekenpan (Ø 22 cm) met antiaanbaklaag, giet er ¼ van het eimengsel in en bak een dunne omelet. Laat op een stukje keukenpapier glijden. Maak er zo nog drie. Laat afkoelen.
Verdeel de koude crème fraîche over de omeletten en strijk hem steeds over de helft. Proef het snijbietmengsel, voeg eventueel nog wat zout en peper toe en strijk het royaal erover uit. Vouw elke omelet dubbel, en doe dat nog eens tot hij een waaiervorm heeft. Zorg ervoor dat de snijbietvulling aan de open kant zichtbaar is. Leg de omeletten in een licht met olie ingevette ovenschaal of op de bakplaat (bewaar ze in de koelkast als je ze van tevoren maakt). Laat in een voorverwarmde oven (170°C) in 5-8 minuten heet worden.
Dit recept komt uit het kookboek Plenty van Yotam Ottolenghi, lees hier mijn recensie.