Hij kwam als een komeet uit het niets en is nu hotter dan hot: Yotam Ottolenghi, de groentekok uit Londen, geboren in Jerusalem. Aanstaande vrijdag is hij eventjes in ons land ter promotie van zijn kookboek Plenty. Maar dit verhaal begint al eerder. Twee weken geleden was hij te gast bij Masterchef op de BBC, mijn favoriete programma, waar ze een vegetarische aflevering hadden. De veganistische finaliste Jacky viel prompt bijna in katzwijm toen ze haar idool zag binnenkomen.
Nachtmerrie
Diezelfde nacht droomde ik, heus waar, dat ik in het programma zat en voor hem moest koken. Helaas, alles op mijn aanrecht was één grote puinhoop en ik kon nergens m’n ingrediënten meer vinden en ik wist eigenlijk ook niet meer wat ik nou voor gerecht ging maken. Pffff, blij dat ik weer wakker werd uit deze nachtmerrie. Maar het leek me wel een teken van boven: waarom o waarom heb ik nog helemaal geen aandacht aan dit boek besteed?
Lamskoteletjes
Bij deze dus. Het boek is geheel naar de heersende trend groot en dik en mooi met talloze foto’s. Heel af en toe zien we de restaurateur himself (op bescheiden postzegelformaat!) aan het werk of boodschappen doen, maar de meeste aandacht gaat uit naar de gerechten zelf. In de inleiding vertelt hij over zijn vegetarische receptenrubriek in The Guardian, waar het allemaal mee begon, en waar dit boek een bundeling van is. En hij is niet eens vegetariër! Sterker nog, bij een krantenrecept adviseerde hij ooit per ongeluk om het te serveren bij lamskoteletjes. Heel vegetarisch Londen in last!
Carnivoren
Het mooie van dit boek: het bewijst dat je geen vegetariër hoeft te zijn om ten volle te kunnen genieten van alles wat er nog meer bestaat buiten vlees en vis. Een prachtig boek waarmee carnivoren dus voorlopig mee onder de pannen zijn. Of ze er nou een lamskoteletje bij eten of niet.
Morgen een recept uit het boek!
Yotam Ottolenghi, Plenty, uitgeverij Fontaine, ISBN 9789059563797, € 29,95
P.S. Er is nu ook een vervolg, Plenty More.