Ik heb het nieuwe boek van Sarah Raven al eventjes in huis, maar ik was te druk met eruit koken om er een stukje over te schrijven. Van de uitgever hoorde ik dat mensen gemiddeld maar 3 à 4 recepten koken uit een kookboek (gloeps! denk ik dan als kookboekschrijfster, is dat verdorie alles?!), maar dat gemiddelde heb ik in dit geval al ruimschoots gehaald. Tevens bij haar vorige boek trouwens, Vers uit de tuin, ook al zo’n heerlijk boek. En daar was ik nog lang niet helemaal doorheen.
Oeverloos
Maar ja, nu ligt er dus alweer een nieuwe op tafel, met potdorie vierhonderd recepten. Waar haalt het mens de tijd vandaan, als drukbezet tuinprogrammapresentatrice? En de ideeën? Veel recepten worden toegeschreven aan andere mensen, maar dan nog, vierhonderd is een hoop hoor. En dan ook nog eens een oeverloze titel: Eten met familie en vrienden elk seizoen vers eten. O nee, het is half titel, half ondertitel zie ik nu. Evengoed is het een beetje vol op de cover. Maar wel vrolijk gekleurd.
Geen raapsteeltjes
Binnenin is het ook vol. Vol met heerlijke recepten. Het vorige boek ging uit van steeds één seizoensingrediënt, en bood daar dan meerdere recepten voor, ideaal als je in een bietjesfase of bloemkoolperiode zit, je werkt gewoon systematisch dat ingrediëntenonderdeel af. Alleen naar raapsteeltjes was het vruchteloos zoeken, hebben ze die in Engeland niet? Ik kan me niet voorstellen!
Visite
Dit boek is ‘gewoon’ ingedeeld naar de vier seizoenen, wat het minder bijzonder maakt, maar de recepten zijn onverminderlijk allemaal waterindemondlopend. En wat komt het goed uit dat we nu net in de overgang van winter naar lente zitten, want beide hoofdstukken zitten werkelijk mudvol lekkere dingen. En dan moeten zomer en herfst nog komen. Naast ‘gewone’ gerechten ook veel hapjes, barbecuedingen, picknickspecials en drankjes. Laat maar komen die visite.
Verorberd
Reeds uitgeprobeerd (al dan niet met eigen variaties) en verorberd: de wintersalade met gestoofde groenten en granaatappel (blz. 363), de bloemkool-kikkerewrtencurry (blz. 374), de garnalenkorma (blz 46), de lamsspiezen met auberginesaus (blz 188), de stoere frites met komijn (blz. 70) en de geroosterde wortels met komijn (blz. 290) – ik zit in een komijnperiode.
Onderzoeksjournalistiek
U dacht dat wij kookboekenrecensenten gewoon een beetje bladerden door zo’n boek om vervolgens een stukkie te tikken? Niets is minder waar, hier wordt waarlijk onderzoeksjournalistiek bedreven. En ik kan u zeggen: fijn boek. Alleen wederom géén raapsteeltjes en helaas, helaas, dit keer geen leeslinten. Juist bij een boek dat je intensief gebruikt is dat altijd zo fijn. Maar goed, als dat de enige minpunten zijn…
Sarah Raven, Eten met familie en vrienden – elk seizoen vers eten, uitgeverij Terra, ISBN 9789089893680, € 29,95