Jullie hadden nog een recept tegoed van Gizzi, naar aanleiding van de recensie van haar kookboek Gizzi’s Keukenmagie. Ik had het echter zo druk met lentesoepjes en frambozenmacarons maken dat Gizzi even aan mijn aandacht ontsnapte. Maar ik ben eruit. De keuze is gevallen op een vrolijk groentedingetje, ideaal voor deze nog best frisse lentedagen wanneer je zin hebt in iets lichts en vrolijks, maar waarbij salades nog een beetje al te overdreven zomers zijn. Rösti van wortel, pastinaak en aardappel dus. Lekker vegetarisch ook nog. Alleen ontbreekt in het ingrediëntlijstje abusievelijk de wortel, dus dat schat ik dan maar even.
Nodig voor 4 personen
2 grote wortelen, geschild
2 grote pastinaken, geschild
2 grote aardappels (vastkokers), geschild en geraspt
1 ui, gepeld en gesnipperd
3 eetl olijfolie
wat verse tijm
Blancheer de wortelen en pastinaken (KmK: geen idee waarom, wel intrigerend! Ik neem aan een minuutje in kokend water?).
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Verhit 1 eetl olijfolie in een pan met antiaanbaklaag en fruit de ui in 5 minuten zacht en goudgeel. Laat uitlekken op keukenpapier.
Rasp intussen de geblancheerde wortelen en pastinaken.
Dep de geraspte aardappels goed droog in een theedoek. Doe in een kom samen met de geraspte wortel en pastinaak, ui en tijm. Strooi er flink wat peper en zout bij en meng alles goed door elkaar.
Verdeel in 4 porties en maak van elke portie een koekje (KmK: volgens mij wordt dit een enorme bak raspsel, dus misschien is het wel voor meer koekjes?)
Verhit de rest van de olie in een pan met antiaanbaklaag. Doe de röstikoekjes in de pan en bak ze 6-8 minuten op een matig vuur tot ze goudbruin zijn en krokant aan de onderkant. Draai ze om en bak ze nog eens 6-8 minuten tot de andere kant ook bruin is. Leg ze op een bakblik, zet ze 5 minuten in de oven en dien op (KmK: toch eens uitproberen: korter in de pan en langer in de oven, dat lijkt mij makkelijker).
Zeer Engelse tip van Gizzi: lekker met een gebakken ei erop 😉
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Gizzi’s Keukenmagie, lees hier mijn recensie.