Eindelijk lente! Daarom een toepasselijk recept en wat is er lenteachtiger dan lentesoep van lenteui? Een licht maar toch hartverwarmend soepje, want voorjaar of niet, het is nog best fris. Maar voor we de keuken ingaan wilde ik eerst even een heikele kwestie aanstippen. Voor een culinair schrijver is deze groente namelijk een lastig geval sinds er volgens de meest recente spellingsregels een streepje aan te pas dient te komen. Geen lenteui maar lente-ui. En dan krijg je dus lente-uisoep, wat ik er persoonlijk raar uit vind zien. Lente-ui-soep idem dito. Soeppakjesmakers zitten daar niet mee. Die zetten gewoon ‘Lente-ui Crème Soep’ op de verpakking, waarbij het trouwens nog meevalt dat het geen ‘Lente Ui’ is geworden. Overigens zit er maar 1,4% van in, maar dit terzijde.
Uit een pakje: Knorr Lente-Ui Crème Soep Voordeelpak
Inhoud: Aardappelzetmeel, plantaardige vet, zout, tarwebloem, ui, melksuiker, suiker, gistextract, melkeiwitten, 1,4% lente-ui aroma, maltodextrine, kurkuma.
Terug naar de schrijfwijze. Bij mijn uitgeverij hadden ze ooit een briljant idee: gewoon overal bosui van maken. Maar in dit geval gaat dan wel die vrolijke voorjaarsconnectie jammerlijk verloren. Is er eigenlijk verschil tussen lente- of bosui? Niet echt. Bij bosuien zie je vaak een kek bolletje onderaan terwijl lenteuitjes meer weghebben van kaarsrechte minipreitjes. Voor de smaak maakt het niet uit: je kunt ze door elkaar gebruiken.
Gelukkig wist de eindredacteur van Trouw met z’n tengels van mijn lenteui (niet lente-ui!) af te blijven…
Mijn recept voor lente-ui-soep is intussen opgenomen mijn kookboek Zonder pakjes & Zakjes 2, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.