Als een soort moderne Audrey Hepburn met suikerspin staat ze met goudpoeder op de kaft van het boek: Gizzi Erskine. Nog nooit van gehoord, maar kennelijk is ze een bekende tv-kok op Engelse zenders die wij hier nooit kunnen ontvangen. Het boek Gizzi’s Keukenmagie moet haar introductie worden in Nederland. Wellicht niet de meest lekker bekkende boektitel (Kitchen Magic klinkt veel sprookjesachtiger), maar dat mag de pret niet drukken.
Keukendummies
In de inleiding vertelt ze dat ze dingen graag doet op haar eigen manier: ‘Als een topkok zou komen eten, zou ik misschien door de mand vallen maar verder krijgt niemand behalve jij en je vrienden deze tip te horen.’ Dat maakt nieuwsgierig! Op het eerste gezicht richt ze zich op keukendummies, met uitgebreide instructies over kookspullen, snijtechnieken en ook soms een enkele nogal suffe opmerking als ‘Lees het recept eerst helemaal door’ en ‘Houd je aan de vermelde maten en gewichten’.
Compleet
Maar gelukkig, daarna gaat ze los, en komen er talloze pagina’s met écht handige tips en ideeën. Elk hoofdstuk begint ermee. Van ideeën voor bij de soep tot een serie geweldige kipmarinades of wat je kunt doen als je saus niet goed is. Het sauzenhoofdstuk is sowieso een topper, echt elke saus die je maar kent, staat erin. Dat maakt het tot een heel compleet boek.
Earl Grey
De recepten zijn daarentegen niet heel erg gericht op beginners. Best lange ingrediëntenlijstjes en dito omschrijvingen leveren echter wel creatieve creaties op als Gebraden ham met specerijen en mango, Rösti van wortel, pastinaak en aardappel, Kaas-truffelsoufflé, Japanse rundvleessalade met radijsjes en Chocofudgetaart met Earl Grey. De recepten zijn modern internationaal, dus het varieert van Mexicaans tot Japans tot Pools. En uiteraard ook veel Engels, met Yorkshirepuddings en curries.
Nepbladerdeeg
Grappig: in het hoofdstuk Vlees geeft ze een opsomming van ‘alledaags vlees’ die begint met biefstuk en tournedos. Toch niet echt doorgewinterde dinsdagavondhappen, althans niet bij mij thuis. De hoofdstukindeling is ook af en toe een beetje raar, zoals Sauzen & Jams bij elkaar, of Soepen & Salades. En in het allerlaatste hoofdstuk over deeg, na de toetjes, staat ineens weer één hartig gerecht: Beef wellington. Gelukkig maakt haar recept van nepbladerdeeg een hoop goed.
Onhandig
Tenslotte, wie zich verheugt op een boek vol foto’s van de appetijtelijke Gizzi, moet ik helaas teleurstellen. Na de cover komt ze binnenin maar één keertje terug. En oja, op de achterkant staat ze ook. Daar houdt ze heel schattig onhandig een pie vast, die eruitziet alsof ‘ie nep is, in ieder geval niet versgebakken uit de oven.
Binnenkort een recept uit het boek!
Gizzi Erskine, Gizzi’s Keukenmagie, uitgeverij Terra, ISBN 9789089892935, € 24,95