Ken je die commercial waarin peuters zitten te hannesen met doperwtjes, gevolgd door de dreigende slogan ‘Wist je dat 79% van de peuters in Nederland te weinig groenten binnenkrijgt’? Voor al die ontaarde mama’s en papa’s is redding echter nabij en het zit uiteraard in een potje. Van Olvarit. Tja.
Onherkenbare broccoli
Laatst was ik bij een blindproeftest van fabrieksbabypotjes, gehouden door culicollega’s Gees van Asperen en Imke van Amerom (lees ook mijn reportage in Trouw). Broccoli, pompoen en pastinaak bleken qua smaak totaal onherkenbaar, hun zelfgemaakte simpele pureetjes daarentegen waren heerlijk. Gees en Imke geven workshops babycooking (www.babycooking.nl) waarin ze laten zien hoe je in één moeite door kunt koken voor jezelf én voor je kind, met verse, eerlijke spullen.
Biologisch
Op mijn verzoek hebben ze vandaag een universeel grotemensenbabyrecept aangeleverd, geïnspireerd op een potje. Het heet voluit: “AH puur&eerlijk biologisch babymaaltijdhapje rijstschotel met broccoli en kip (8+ mnd)” en bestaat uit: water, 21% wortel, 15% broccoli, 11% aardappel, 8% kip, 4% rijst, lavas en peterselie, alles (behalve het water) van biologische oorsprong. Desalniettemin vonden zowel de dames als hun eigen kinderen het ronduit vies. En waarom het rijstschotel met broccoli heet als er vooral aardappels en wortel inzit, is ons allemaal een raadsel.
Gees en Imke bedachten een aardappel-wortel-kipschotel die zowel geschikt is voor volwassenen als (met wat kleine aanpassingen) voor baby’s.
Nodig voor 2 volwassen- en 4 babymaaltijden:
750 g kruimige aardappels (geschild gewicht)
300 g winterpeen
1 handje gehakte platte peterselie
6 blaadjes salie
1 stronk broccoli, in miniroosjes
300 g kipdijfilet
2 sneetjes oud brood
1 knoflookteentje
zeezout
klontje boter
olijfolie
Verwarm de grill-oven voor. Kook de aardappels (in vieren) en wortel (in plakken) gaar in water in 15-20 minuten. Maal het brood tot kruim in de keukenmachine of met een hakmolentje, samen met de helft van de peterselie. Hou 4 eetl van dit kruim apart (=de babyversie), meng de rest met gehakte knoflook en zout. Braad de kipdijfilets in hete olie rondom bruin. Leg het deksel half op de pan tegen eventueel spetteren. Fruit de laatste paar minuten de salieblaadjes mee. Kook de broccoliroosjes gaar in ± 5 minuten. Giet aardappel en wortel af en stamp met een klontje boter, de overige peterselie en eventueel wat kooknat tot een romige puree. Maal ±100 g gebakken kip fijn en meng met ± 300 g puree. Verdeel over 4 mini-ovenschaaltjes, bestrooi met het zoutloze peterseliebroodkruim en besprenkel met wat olijfolie. Breng de rest van de puree op smaak met zout en peper, vul hiermee een tweepersoonsovenschaal. Bedek met knoflookbroodkruim en wat klontjes boter (of olijfolie) en zet samen met de kleine schaaltjes even onder de hete grill.
Serveer voor jezelf met saliekip (peper en zout erover) en broccoli. Serveer een minischaaltje aan je baby, plus wat broccoliroosjes voor zo uit het handje. De overige drie schaaltjes zijn voorraad.
Tips:
- Door direct 4 minischaaltjes te maken creëer je een voorraadje voor drukke dagen of dagen waarop je zelf niet thuis eet. 2 dagen houdbaar in de koelkast, 3 maanden in de vriezer, wel goed afdekken met folie.
- Door de salie mee te bakken met de kip krijgt je baby alvast de lekkere smaak ervan mee.
- Voor baby’s eerste hapje (vanaf 6 maanden): puree van gekookte wortel met peterselie of een puree van gekookte broccoli met salie.
- Voor volwassenen: leg enkele salieblaadjes en wat Parmezaanse kaas op de kipdijfilets en wikkel er Parmaham omheen. Steek vast met een prikker en braad in de olie. Zout en peper zijn dan overbodig.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .