Vorige week zaterdag werd ik in een artikel in Trouw door filosoof Sebastien Valkenberg in één adem genoemd met Jean-Jacques Rousseau. Kort samengevat: “Wat een malligheid dat we met z’n allen terug willen naar de natuur, met kamperen, kruidentherapie en bevallen zonder ruggenprik. En dan moeten we van Koken met Karin ook nog allemaal natuurlijk en gezond eten zonder toevoegingen!” Hoog tijd om even iets recht te zetten, want ik ben geenszins de ayatollah van verantwoord eten. Ik wil slechts laten zien hoe het ook kan, niet hoe het móet. Verder ben ik van mening dat er best wat vaker gelachen mag worden om de soms onzinnige producten in de supermarkt.
Met een knipoog naar Rousseau vandaag een Franse klassieker: boeuf bourguignon. Een stoofschotel die liefst uren en uren erop los suddert. Maar ja, de moderne mens hè? Drukdrukdruk, dus Honig bedacht een eigentijdse versie, klaar in 50 minuten!
Uit een pakje: Honig Eigentijdse Stoofschotels Frans rundvlees
Inhoud: Tomatenpuree, water, rode wijn 12%, dextrose, suiker, ui 8%, zout, plantaardige olie, donkere basterdsuiker (suiker, suikerstroop, kleurstof E150c), gehard plantaardig vet, gebakken ui (ui, plantaardige olie, tarwebloem, water, zout), gistextract, kruiden (knoflook, rozemarijn, tijm), aroma’s, gemodificeerd zetmeel, tarwebloem, specerijen (witte peper, nootmuskaat, laurier), voedingszuren E330-E270, conserveermiddel E202, kleurstoffen E150d-E120.
Zelf toevoegen: runderriblappen, champignons, lente-uitjes, water en 1 pakje aardappelpuree (sic!).
In de commercial zie je een swingende jongen even wat vlees wokken, de krant lezen en hopla, de tafel dekken. Mensen, laat u toch niet beetnemen, dat komt echt niet in de buurt van de smaak of malsheid van een echt stoofgerecht. Stoven duurt lang, maar zelf hoef je nauwelijks iets te doen. Een ideaal weekendklusje: ontspannen en genieten van de geuren uit de keuken…
Er zijn ongetwijfeld duizenden manieren om boeuf bourguignon te maken, dit de mijne, geleerd van mijn tante Paula, die hem altijd ‘de buf’ noemt.
Nodig voor 4-6 personen:
Fase 1:
1 kilo runderstoofvlees
250 g gerookte spekblokjes
3 dl rode wijn
100 g boter
1 eetl bloem
1 bouquet garni
versgemalen peper
Fase 2:
250 g champignons
250 g sjalotten
1 dl rode wijn
25 g boter
evt. 1 eetl bruine suiker
Fase 1: Verwarm de oven voor op 170°C. Smelt de boter in een grote braadpan. Bak het in forse dobbelstenen gesneden vlees al omscheppend rondom bruin, haal uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie. Bak in dezelfde pan de spekjes uit. Roer de bloem erdoor en laat even pruttelen. Voeg wijn, peper en bouquet garni toe. Schep het vlees er weer door. Zet de pan met deksel erop minstens 2 uur in de oven. Check tussendoor af en toe: saus teveel verdampt? Scheutje heet water erbij.
Fase 2: Snij de champignons in plakjes en snipper de sjalotten. Bak ze al omscheppend in wat boter. Roer wijn en bruine suiker erdoor, laat de saus even pruttelen en roer vervolgens alles door het vlees. Laat het gerecht nog eens een half uur stoven in de oven.
Tips:
- Het vele bindweefsel in stoofvlees wordt pas zacht bij heel langzaam zachtjes garen. Vlees na een paar uur nog stevig? Gewoon nog een uurtje extra!
- Geen pan die in de oven kan? Begin in een pan, schep het vlees dan over in een voorverwarmde ovenschaal met deksel en giet de saus erbij.
- Geen oven? In een pan op een miniem sudderpitje met een warmhoudplaatje eronder.
- Bouquet garni: wat tijm, peterselie en laurierblad aan een touwtje. Maar een andere combi mag ook. Desnoods alleen een laurierblad.
- Champignons en uien pas later toevoegen, anders blijft er niets van over.
- Fase 1 kan al de dag tevoren. De dag erna het vlees heel langzaam weer opwarmen voor je de champignons erbij doet.
- Ook een idee: vlees alvast een nachtje laten marineren in de wijn. Wel goed droogdeppen als je het gaat aanbakken (en de wijn uiteraard hergebruiken), maar daar wordt het vlees nóg malser van.
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .