Weet je wat het is met recepten schrijven? Vaak kookt een mens helemaal niet volgens een recept. Koken gebeurt namelijk veel vaker op basis van wat je toevallig in huis hebt. Handig, want zo kom je meteen van je rotzooi af. En vaak levert het verrassend heerlijke combinaties op. Zoals deze salade.
Wat ging erin? Een half kropje rode radicchio, wat winterpostelein (van die flubberige blaadjes), een restje winterpeen in flinterdunne kwartplakjes en een halve gele paprika in dunne reepjes. Oja, en verse bieslook, want als je eenmaal een plantje bieslook in je keuken hebt staan, blijkt dat ineens overal bij te passen. Simpele dressing van lekkere olijfolie (altijd in huis), dito walnotenazijn (ooit ontdekt in de Franse Auchan, sindsdien verslaafd aan, vooral vanwege de geur), beetje zout, beetje peper, ferme dot Dijon-mosterd en een uitgeperst mandarijntje. Waarom? Ach, omdat er nog één mandarijntje op de fruitschaal lag.
Kijk, zo gaat koken dus. Maar als ik dit als recept opschrijf, begint iedereen te jammeren dat ze geen radicchio kunnen vinden of dat de supermarkt helemaal geen winterpostelein heeft of hoe je als gewone Nederlander in vredesnaam geacht wordt aan een Frans flesje walnotenazijn te komen.
Maar dat hoeft allemaal niet! Wat ik maar probeer te zeggen is: varieer en maak je eigen salade. Elke keer weer helemaal anders!