Afgelopen week bereikte mij via de ingezondenbrievenrubriek het verzoek van een zoutarm etende lezer of ik voortaan geen ‘royaal zout’ meer wilde toevoegen aan mijn recepten. Laat ik vooropstellen dat ik blij ben met elke reactie, tip of aanbeveling. Naast talloze receptsuggesties ontvang ik ook aanvragen voor minder room of boter, meer vegetarisch, vermelding van calorieën, respect voor gluten-, koemelk- noten- en andere allergieën, aandacht voor de stoomoven en de snelkookpan. Om er maar een paar te noemen. Ik wil maar zeggen: een kookrubriek kan nooit élke week aan álle behoeftes voldoen, maar ik doe mijn best om de boel zo gevarieerd mogelijk te houden. Naast uiteraard lekker en zelfgemaakt.
Wat niet alleen geldt voor zout, maar ook voor alle overige ingrediënten: niemand hoeft mijn recepten letterlijk op te volgen. Integendeel. Het leuke van koken is nu juist – in tegenstelling tot kant-en-klaarproducten, die overigens steevast te zout zijn – dat je alles helemaal zelf in de hand hebt! Dus doe wat je hart je ingeeft en pas het recept gerust aan naar eigen wens, dieetvoorkeur danwel toevallig aanwezige voorraad.
Goed, en dan nu het recept van deze week. Met room en zout, maar wel vegetarisch.
Guacamole is een groene saus die als dipsaus of bijgerecht bij zo’n beetje bij elk Mexicaans gerecht geserveerd wordt. Er zijn meer receptvarianten dan wegen naar Mexico Stad, maar avocado zit er in ieder geval altijd in. En/of tomaat, ui, knoflook, limoen- of citroensap, chilipeper, jalapeñopeper en koriander. Een fluitje van een cent om zelf te maken en mucho lekkerder dan prefab. En met beduidend meer avocado dan die knullige 0,7% (nota bene poeder) uit bijgaand voorbeeldpotje. Póeder, ook dat nog. Hoofdbestanddeel? Water. Echt waar! Mensen zouden toch eens wat vaker de ingrediëntenlijstjes moeten lezen, dat is echt heel vrolijkstemmende lectuur.
Uit een potje AH Dip Guacamole:
Water, ui, plantaardige olie, tomaat, 6% groene paprika, kaas, gemodificeerd maïszetmeel, groene chilipeper, rode paprika, suiker, zout, melkeiwit, 0,9% Jalapeñopeper, 0,7% avocadopoeder, citroensapconcentraat, voedingszuur (citroenzuur), aroma’s, stabilisatoren (guarpitmeel, xanthaangom), 0,2% knoflook, specerijen, antioxidant (ascorbinezuur), kleurstoffen (caroteen, E133).
Heus, ik kan me daarover oprecht verkneukelen. Genoeg gelachen, snel de keuken in op rapidissimo even zelf deze Mexicaanse evergreen te maken. Met echte avocado’s uiteraard. Dat is overigens meteen het lastigste onderdeel van dit recept: het vinden van rijpe avocado’s. Trucs als samen met een banaan in een papieren zak doen willen nog wel eens helpen, maar niet op heel korte termijn. Dus wil je vanavond guacamole maken en kom je geen rijpe avocado’s tegen? Stel het dan nog maar even uit.
Zelf maken?
Nodig voor 1 bakje:
2 rijpe (!) avocado’s
1 tomaat
1 limoen (of ½ citroen)
2 knoflooktenen
3 lente-uitjes
evt. 3 eetl zure room (of crème fraîche)
handje verse koriander
zout & peper
Prak de avocado’s fijn met een vork. Besprenkel direct met wat limoensap. Knijp de knoflooktenen er boven uit. Roer tot een geheel en voeg naar keuze eventueel zure room toe voor extra smeuïgheid. Ontvel de tomaat (kruislings insnijden en even onderdompelen in kokend water), verwijder de zaadjes en snij in kleine stukjes. Snij de bosui in dunne ringetjes. Hak de korianderblaadjes fijn. Meng alles door elkaar en breng op smaak met zout, peper en limoensap.
Tips:
- Limoen- of citroensap voorkomt dat de avocado bruin verkleurt.
- Tomaat en ui zorgen voor lekkere chunky stukjes. Voor een gladde guacamole laat je ze weg of pureer je alles met staafmixer of keukenmachine.
- Zure room (of crème fraîche) maakt het extra smeuïg, maar kun je ook weglaten.
- Wil je meer pit? Drupje tabasco erbij of een fijngehakte rode peper. Of een jalapeñopeper, als je het nog Mexicaanser wilt.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .