Vorige week behandelde ik in mijn kookrubriek in Trouw al stamppot, deze week zoals beloofd de gehaktbal.
Uit een pakje:Daily Chef Andijviestamppot met gehaktbal
Andijviestamppot: 58% aardappel, 29% andijvie, magere melk, water, plantaardige olie, zout, gistextract, stabilisator E401, aroma, peper
Gehaktbal: 65% varkensvlees, 22% rundvlees, paneermeel, tarwezetmeel, zout, tarwebloem, soja-eiwitconcentraat, erwtenvezel, uienpoeder, specerijen, aroma’s (selderij, soja), stabilisator E415/E450/E451/E452, smaakversterker E621,antioxidant E301,kleurstof E150c/E150a, voedingszuur E330, gehydroliseerd soja- en maïseiwit.
Jus: water, gemodificeerd maïs- en aardappelzetmeel, suiker, aroma, smaakversterker E621/E631,soja, tarwe, zout, gistextracten, kleurstof E150c, voedingszur: melkzuur, verdikkingsmiddel E412, conserveermiddel E202, plantaardige olie.
Ja natuurlijk, bij stamppot kan ook rookworst. Sterker nog, 71% procent van de Nederlanders eet het liefst een rookworst bij zijn stamppot, zo bleek een paar jaar geleden uit het nationale stamppottenonderzoek. Maar dat was geïnitieerd door een rookworstenfabrikant dus dat haalt je de koekoek. Bij een stamppot kun je net zo goed een gehaktbal serveren. Ook als je geen stamppot hebt trouwens.
De behulpzame slager komt bij de aanschaf van gehakt steevast aanzetten met een zakje gehaktkruidenmix. Uitgevonden in de jaren 80 door een slimme kruidengigant, waarna complete generaties eraan verslingerd zijn geraakt vanwege ‘de ouderwets lekkere oma-smaak’. Terwijl oma van gehaktkruidenmix natuurlijk helemaal geen weet had, die volstond met zout, peper en hooguit een snufje nootmuskaat. Belangrijkste ingrediënt van de kruidenmix: zout. En natuurlijk ook nog wat angstvallig geheim gehouden kruiden, specerijen en smaakversterkers, maar vooral dus zout. Maar nou heeft een beetje bal ook echt zout nodig, koks houden het op 1 gram zout per ons gehakt.
Zelf maken? Mijn recept voor gehaktballen is intussen opgenomen in mijn kookboek Zonder pakjes & Zakjes 2, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.