Laat ik het nieuwe jaar meteen positief beginnen. Ben ik als antipakjeskoningin van Nederland nou overal tegen? Welnee, van mij mag iedereen vooral doen wat ‘ie niet laten kan. Ik begrijp heel goed dat gemaksmaaltijden soms een uitkomst zijn in geval van tijdgebrek. Alleen dat smaak dan vaak op de tweede plaats komt, tja, dat dien je dan wel voor lief te nemen. Maar lekker eten en weinig tijd gaan beter samen dan je denkt. Ook in 2011 ga ik weer onverdroten verder met het smakelijk uitlachen van zinloze producten en het bieden van puike alternatieven.
Neem nou de categorie ‘mix voor puntje-puntje-puntje’. Pakjes die de onzekere consument ten stelligste doen geloven dat het leven onmogelijk is zónder, terwijl ze in feite finaal overbodig zijn. De verse producten moet je sowieso zelf nog toevoegen en de inhoud van het poederzakje heb je in de meeste gevallen gewoon al in huis. En last but not least: zelf maken kan in dezelfde tijd.
Zoals deze mix voor gegratineerde zalm.
Uit een pakje: Maggi mix voor gegratineerde zalm uit de oven
Inhoud: Plantaardige olie, gemodificeerd zetmeel, lactose, melkeiwitten, zout, aroma (met tarwe), smaakversterkers (E621, E627, E631), stabilisatoren (E452, E339), dille, paprikaextract, gistextract, gehydrolyseerde plantaardige eiwitten (tarwe-eiwitten, zout), voedingszuur (citroenzuur), witte wijnextract, emulgator (E322), plantaardige olie, kurkuma.
Zalm zit er niet bij, het pakje zorgt alleen voor een forse hoeveelheid zoute, dikkige saus met veel bindmiddel. Volgens de instructies moet het gerecht een half uur in de oven, maar dat is heus zonde van die arme zalm! In mijn variant voeg ik meteen groente toe, dan hebben we die ook maar vast binnen.
Zelf maken? Mijn recept voor zalm uit de oven is intussen opgenomen in mijn kookboek Zónder pakjes & zakjes 1, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.