Voor Trouw proefde ik samen met collega Jeroen Thijssen een kerstmenu samengesteld uit het immense kerstassortiment van de supermarkten. De ideale oplossing tegen de kerststress? Of weegt het niet op tegen zelfgemaakt? Dat wilden we wel eens weten. Deze week kwam op dit weblog een compleet menu voorbijfietsen, maar vandaag is de grande finale. Een hilarische.
Wat is het?
Chocoladepudding met witte roomsaus en gouden sterretjes (AH, 830 g. €3,99)
Testrapport:
Het ding lilt als een tja, wat? Uit een bijgeleverd potje komt een wittige saus die nog het meest lijkt op iets waar nette journalisten niet over schrijven. Een zakje bevat gouden sterren; de saus moet over de dril, de sterren daar weer overheen. Voor deze traktatie hebben de proevers geen goed woord over. Karin: ‘Goedkope vla uit een pak, maar dan met gelatine erdoor..’ Volgens Jeroen smaakt de roomsaus naar iets vaags en zijn de sterren van inferieure kwaliteit, smaaktechnisch dan: er zit een muf smaakje aan. ‘Alledrie bij elkaar doen ze niks.’
Pff, moet ik je nu echt een doe-het-zelf recept geven van zo’n soort pudding? Liever geef ik er eentje van een smeuïge cake, veel lekkerder. En bomvol echte chocolade. Feestelijk in een tulbandvorm, maar elke andere vorm kan ook.
Chocoladetulband
Nodig voor 4 personen:
4 eieren
150 g pure chocola (70%), in stukjes
125 ml slagroom
100 g suiker
rasp van 1 sinaasappel
75 g gemalen amandelen
1 volle eetl bloem
snufje zout
bloem + boter voor bepoederen vorm
Garnering: 50 g witte chocola plus evt. chocolade-hulstblaadjes of kerstmusket
Verwarm de oven voor op 175°C. Breng de slagroom aan de kook. Klop van het vuur af met een garde de chocoladestukjes erdoor tot een gladde, dikke saus. Laat afkoelen. Splits de eieren boven 2 kommen. Klop de eiwitten stijf met een snufje zout. Klop de eigelen met de suiker. Voeg de chocola, sinaasappelrasp, amandelen en bloem toe. Spatel het eiwit er luchtig door. Doe in een ingevette en bepoederde tulbandvorm van 1½ liter. Laat in 30 minuten onderin de oven gaar worden. Stort na 10 minuten op een bord.
Garnering: Smelt de witte chocola voorzichtig al roerend au bain-marie (in de magnetron of in een kom op een pan met een laagje kokend water). Doop een vork erin en sprenkel sliertjes over de tulband. Garneer eventueel met chocoladehulstblaadjes of kerstmusket.
Lekkere kerstdagen gewenst!
Foto’s: Jörgen Caris