Tja, je zult het maar hebben. Totaal niet hip of trendy zijn maar wel van lekker eten houden. Zoiets als ik dus. Wat moet je dan? Dan biedt Marjan Ippel uitkomst. Als foodtrendwatcher weet zij precies van de hoed en de rand, en ze heeft het nu voor de tweede keer opgeschreven in een stijlboek voor foodtrends getiteld What (not) to eat. 2011 welteverstaan, want de vorige was van 2010. En toen was alles natuurlijk héél anders.
Noord-Oost-Zuid-West
De 2011-versie zit ook in een totaal andere jas dan die van 2010. Het boek is dit keer ingedeeld in de vier windstreken. Zo biedt het Noorden ons het ultrahippe restaurant Noma uit Denemarken, maar ook de opkomst van de brezels (een soort zachte pretzel) en korstmos (ja dat kun je eten). Bij Oost maken we kennis met neopunkkok Alvin Leung, yuzu en de Koreaanse taco. Zuid biedt matzecrunch (hip én kosher, een totnutoe onontdekte combi), harissamayo en haloumi. West is gewijd aan vlees (visitekaartjes van gedroogd vlees) maar ook de terugkeer van de filterkoffie. En dan noem ik slechts een handjevol onderwerpen uit de immense collectie.
Culikids
Oja, en er is nog een vijfde ‘windrichting’, getiteld hart. Zoiets als umami, de vijfde smaak. Dat hoofdstuk vormt het hart van het boek en is gewijd aan vrouwen en kinderen, want de culikid (ook wel gastropup, minigastronoom, gastrokid of gourmetkid genoemd) is in opkomst. Het nieuwste design-accessoire is een kind dat achteloos olijven, sardientjes, truffel, zwezerik en oesters naar binnen werkt. Wááat, lusten die van jou nou nog steeds geen spruitjes?
Modern uit eten
Tussendoor komen in het boek ook verschillende gastauteurs aan bod, zoals het heel grappige culiknutselwerk van Diewertje maakt (zelfgemaakte borden en bestek van Ethiopische pannenkoeken!), af en toe een recept en een hilarische beschrijving door Ronald de Nijs van Zestz hoe de moderne mobiele mens gewapend met smartphone tegenwoordig uit eten gaat waar uiteraard diverse apps, foursquare en flickr aan te pas komen.
In & uit
Een duizelingwekkend boek dat je niet in één keer moet consumeren, maar in kleine plukjes dient te savoureren. Maar dan kun je ook echt helemaal meepraten. Tipje van de sluier: prosecco en kiloknallervlees zijn uit, cupcakes en versemuntthee zijn op het randje maar macarons, Beiroet en Madeira zijn helemaal up en coming. Mocht je het toch niet allemaal kunnen bijbenen, geen paniek, in 2012 wordt alles vast weer helemaal anders. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.
Marjan Ippel, What (not) to eat 2011, uitgegeven in eigen beheer, ISBN 9789491086014, € 19,50