(4 personen, beschaafde porties)
Bereiden: 15 minuten
In de pan: 15 minuten
De beroemde Franse aardappel-preisoep wordt – net als Spaanse Gazpacho – traditioneel koud geserveerd, maar deze warme variant is minstens zo verrukkelijk! En extra feestelijk door de gebakken gamba’s.
Nodig:
150 g kruimige aardappels (geschild gewicht)
200 g prei (alleen wit en lichtgroen gedeelte)
8 gamba’s (rauw, gepeld)
250 ml kippenbouillon
200 ml slagroom
100 ml melk
1 laurierblad
2 klontjes roomboter
scheutje mooie olijfolie extra virgine
zout en peper uit de molen
- Laat de gamba’s ontdooien.
- Snij de (geschilde) aardappels in blokjes en de prei in flinterdunne ringen.
- Smelt wat boter in een (soep)pan.
- Bak de aardappelblokjes zachtjes ± 2 minuten.
- Schep de preiringen erdoor en bak nog eens ± 2 minuten.
- Doe laurierblad, kippenbouillon, room en melk erbij en breng aan de kook.
- Laat met deksel op de pan een kwartier op zacht vuur koken.
- Haal het laurierblad uit de pan.
- Pureer met de staafmixer tot een gladde, romige soep.
- Breng op smaak met zout en (witte) peper.
- Hou de soep warm op laag vuur met een warmhoudplaatje eronder.
- Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak de gamba’s roze en gaar in ± 1-2 minuten.
Serveren:
Giet de soep in mooie diepe borden. Druppel er wat olijfolie over. Leg in midden van elk bord 2 gamba’s.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!