Gisteren werd na uitgebreide regionale voorrondes de winnaar bekendgemaakt van De Smaak van NL alias Smaakvol2010. De sambal van Hottie Sambal ging met de eer strijken, de publieksprijs ging naar de Honingtomaten.
Regionaal& kleinschalig
De wedstrijd, die pas sinds vorig jaar bestaat, is bedoeld om de lekkerste regionale producten onder de aandacht te brengen. Bijzondere producten van kleinschalige ondernemers die het grote publiek nog niet bereikt hebben, maar dat wel verdienen. Initiatiefnemers zijn weblog Foodlog en Syntens (innovatienetwerk voor MKB’ers), met steun van de Taskforce Multifunctionele Landbouw. Eerder dit najaar werden al uitgebreide regionale voorrondes gehouden waar zowel een regionale jury als het publiek via een rijdende SRV-wagen kon kennismaken met alle inzendingen. Op Foodlog zijn uitgebreide verslagen en filmpjes terug te vinden.
Finale in Den Bosch
Uiteindelijk belandden er negen producten in de finale die gisteren werd gehouden in het Theater aan de Parade in Den Bosch. En daar vormde ik samen met Felix Wilbrink (De Telegraaf) en Dick Veerman (Foodlog) de eindjury. Aan het eind van de middag mocht bij Tijd voor Max nog even de uitslag bekend komen maken, en kwam de winnares ook telefonisch in de uitzending.
Omdat alle negen lekker en bijzonder waren, breng ik ze graag hier nog een keer onder de aandacht.
Champisaucijs
Een verrassende vegetarische snack die een plaatsje verdient tussen die afgezaagde bitterballen en de vlammetjes, al is hij voor een borrelhapje een tikje aan de grote kant. Grappige opmerking van de maker: ‘het voordeel van de champignon is dat hij weinig smaak heeft, daarom kan hij zo goed andere smaken opnemen’.
Euleteul zomerbier
Ik zeg er eerlijk bij dat ik geen groot bierfan ben, maar dit bier met vlierbloesem wist zelfs mij te bekoren! Het is licht en fris en tintelt over de tong. Alleen in de zomer verkrijgbaar en gemaakt door kleine brouwerij De Fontein uit Stein (Limburg). En die gekke naam? Euleteul blijkt een oud-Steinse naam voor vlierstruik.
KellyBronze kerstkalkoen
Een loffelijk streven om met deze blij in de wei rondhuppelende Engelse kalkoenen de Nederlanders aan de kerstkalkoen te krijgen. Alleen wel lastig voor de recalcitrante thuiskok die graag z’n eigen accent wil geven: het is niet de bedoeling dat je deze kalkoen vult of voorziet van spek of kruidenrub, de kalkoen dient puur natuur te blijven.
Texelse orekees
Schapenkaas zoals hij traditioneel al honderdenjaren op schapeneiland Texel gemaakt wordt, maar dan met toevoeging van zilte lamsoren. De enige kaas die de finale wist te bereiken, wellicht door het zeer aansprekende verhaal? Of toch die prettig knisperende zilte smaak?
Terrien van Dinkeldalrund
Een smeuïge terrine in puddingvorm, gemaakt van rundertong van lokaal in het Dinkeldal gefokte runderen. Slim idee om op deze manier de onbekendere (en minder goed verkoopbare) onderdelen van het rund te gebruiken. Plus ook pruim en walnoot uit eigen tuin danwel die van de buurman. Ook verkrijgbaar in kekke kleine vormpjes.
Volsmaakt Knijpfruit
Vijf supersimpathieke en ondernemende telers van zachtfruit zoals Raspberry-Maxx en Jan Robben die zich verenigd hebben (op zich al een prestatie!) om hun fruit (aardbei, framboos, kers, blauwe bes en braam) in originele vorm te presenteren. Ook bijzonder: het fruit is houdbaar gemaakt met de pascalisatie-techniek waar we nog veel van gaan horen. Fraaie presentatie, maar eerlijk gezegd wil ik toch liever helpen promoten dat Nederlanders vaker een bakje fruit kopen en dat lekker leegsnoepen, dan dat ze allemaal aan een zakje gaan lopen lurken…
Paprikajam
Heerlijk en verrassend, ik kan niet anders zeggen. De rode paprikajam deed officieel mee met de wedstrijd, maar de gele en groene variant zijn ook beslist om over naar huis te schrijven. Mooie balans: de pure paprikasmaak komt goed tot uiting en de jam is gelukkig niet te zoet. Lekker op een broodje of bij (geiten)kaas. Sympathiek product van een ondernemende paprikakweekster. Een zeer serieuze gegadigde voor de hoofdprijs, maar ja, er kan er maar eentje winnen…
Honingtomaten
Winnaar van de publieksprijs na een stemronde op internet. Een lekker zoet troscherrytomaatje van teler Robbert de Jong uit Maasdijk die verder kijkt dan zijn neus lang is. Eerlijk gekweekt, zonder pesticiden. Ik had al kennisgemaakt met deze ‘zoete verleiding’ op verschillende culinaire beurzen, maar vraag er ook naar bij de betere groenteboer.
De hoofdprijs: Hottie sambal
Winnares Sita Danser had in huiselijke kring zoveel succes met haar sambal, dat ze maar een bedrijfje is begonnen. Officiële inzending was de pittige ‘rode ui-honing-sambal’, maar ze heeft een fraaie collectie van in totaal zeven zeer verschillende sambals, allemaal bijzonder, allemaal kruidig en geurig. Eigenlijk zou je al deze mengsels eerder chutney noemen, maar Nederlanders weten zich geen raad met chutney, dus is het juist slim om een naam te kiezen die zelfs de grootste kaaskop herkent. Alle ingrediënten komen van boeren uit de buurt van haar woonplaats Rotterdam en ze kweekt ze ook zelf in haar eigen kas. En dit alles ook nog eens geheel biologisch en zonder chemische toevoegingen. Een fraai voorbeeld van wat één individu kan bereiken, als je je creativiteit en ondernemerslust maar gebruikt. Gefeliciteerd met de hoofdprijs en ik hoop dat we nog veel van deze sambals gaan horen!