Sinterklaas met z’n pakjesavond nadert, maar is het in Nederland niet elke avond pakjesavond? Koken gebeurt in steeds meer huishoudens met behulp van pakjes. En niet te vergeten zakjes, blikken, potten, stoombakjes en diepvriesdozen. Zelf koken, dat zijn we langzaam maar zeker verleerd onder het mom van ‘geen tijd’. Pakjes bieden gemak, pakjes bieden zekerheid. Maar ook zout, suiker, smaakversterkers, conserveermiddelen en E-nummers. Willen we dat wel? En valt dat te rijmen met onze wens om gezonder te gaan leven?
Wie weet er nog hoe je zelf soep maakt? Of suddervlees? Wie neemt nog de tijd voor zelfgemaakte aardappelpuree of chocolademousse? Terwijl die toch geen van allen moeilijk zijn om te maken maar wel veel lekker dan in welke gekochte versie dan ook.
Het is tijd om het tij te keren. Laten we daarom 4 december uitroepen tot nationale antipakjesavond. De avond waarop lekker eten voorop staat, helemaal zelfgemaakt. Doe mee met de nationale antipakjesavond en verkondig het luid en duidelijk: op 4 december kook ik zonder pakjes! (Dan komen die 364 overige avonden van het jaar hopelijk vanzelf…)
Volg de discussies over Nationale Antipakjesavond ook op Twitter: #NAPA
P.S. Pakjesloze inspiratie nodig? Kijk in mijn antipakjeskookboek Koken met Karin zonder pakjes & zakjes of gewoon op mijn website Kokenmetkarin.nl vol lekkere en makkelijke doe-het-zelfrecepten.
Intussen doen talloze andere culischrijvers ook mee met de promotie van Nationale Antipakjesavond, hier vind je hun recepten.