Er verschijnen wagonladingen kookboekjes gewijd aan één speciaal onderwerpje. Vaak worden die cadeau gegeven, maar of de gelukkige ontvanger er iets mee gaat doen, moet je maar afwachten. Mijn boekenkast zit al zo vol dat ik intussen al lang niet meer reageer op al die blije persberichten van kookboekuitgeverijen. Maar bij die over het boekje Paprika (uit de serie ‘Koken met passie’) veerde ik toch even op. Dat zullen mijn Westlandse roots wel zijn. Ik ben onvervalst paprikaliefhebber, en krijg tot mijn grote vreugde nog altijd met enige regelmaat een enorme zak paprika’s in alle kleuren van de regenboog cadeau van vriend Jan uit het Westland.
Conquistadores
Het is bijna niet meer voor te stellen, maar de paprika kwam pas in de jaren ’70 ons land, lees ik in het informatieve voorwoord van dit boekje. Paprika’s groeiden duizenden jaren terug al in het wild in Mexico, maar het duurde tot de Spaanse conquistadores voordat ze meekwamen naar Europa. Turkije en Hongarije gingen al snel voor de bijl, wij keken de kat wat langer uit de boom. Maar inmiddels zijn paprika’s overal in Nederland ingeburgerd geraakt, dat zal u niet ontgaan zijn.
Rechttoerechtaan
En wat vinden we in dit handzame kookboekje? Recepten om paprika’s te roerbakken, om te vullen (tosti’s, portabobello’s), om zelf gevuld te worden, om soep van te maken of quiche, om te verhakselen (pesto, tapenade) of om op de barbecue te leggen. Eigenlijk is er niets wat niet kan met paprika. Ook leuk: prachtig doorschijnend rode paprikaolie, naar verluidt lekker bij gebakken coquilles met doperwtjespuree. Kortom: geen enge dingen met ingewikkelde ingrediënten, geen culinaire hoogstandjes, maar makkelijke, reuze Hollands ogende gerechten voor elke dag. Net zo rechttoerechtaan is de fotografie, onopgesmukt, zonder toeters en bellen en met nauwelijks styling. Ook wel weer eens verfrissend.
Morgen een recept uit het boek.
Thea Spierings, Koken met passie: paprika, uitgeverij Caplan, ISBN 9789087241056, € 9,95