Op donderdagavond is ze bij de BBC weer te bewonderen: Nigella Lawson in haar nieuwe serie Nigella Kitchen, waarvan – ach wat handig – onlangs ook het bijbehorende boek uitkwam in Nederlandse vertaling: Keuken. Niet dat de serie ook op de Nederlandse televisie te zien is. Tja, misschien over een paar jaar, en dan liefst op dinsdagmiddag om half 4. Het is schandalig, maar zo gaan wij om met culinaire grootheden.
Négligé
Ach, laat ik het maar gewoon toegeven: ik ben verliefd op Nigella. Op heur weelderige vormen en dito haar, maar vooral op de verleidelijke manier waarop ze woorden als ‘luscious’ kan zeggen over een saus waarbij ze dan genietend met haar neusje boven de dampende pan hangt. Oké, toegegeven, ze is soms wel erg koket, zeker in de scènes waarin ze in négligé midden in de nacht ineens aan het kokkerellen slaat (de televisieploeg is dan héél toevallig net paraat, net als de make-upmevrouw en die 33 assistentes die alles voorbereiden en afwassen), maar ik vergeef Nigella veel.
Marmite
Al moest ik wel even schrikken toen ik haar laatst in een aflevering spaghetti met marmite zag maken. Spaghetti met marmite! Er zijn grenzen, zelfs aan mijn grenzeloze Nigella-verering. Dat recept op bladzijde 49 (inclusief uitgebreide culinaire verantwoording) slaan we dus gewoon over. Het boek bevat genoeg andere heerlijkheden. Opvallend is dat ze dit keer de instructies flink heeft uitgebreid, kennelijk om de beginnende kok meer tegemoet te komen.
Logeerkamer
De recepten zijn verdeeld in losse stappen, elk voorafgegaan door een hartje (hmm, dat is nou jammer), en vaak voorzien van ‘Van-tevorenopties’ en ‘Invriesopties’, wat buitengemeen handig en klantvriendelijk is. Elk recept heeft bovendien een uitgebreide inleiding over het hoe, wanneer en waarom van de ontstaansgeschiedenis, dat had wel ietsje beknopter gemogen als je het mij vraagt. Veel aandacht voor gerechten die je hup, in elkaar flanst op basis van voorraadspullen. Al moet erbij gezegd worden dat Nigella natuurlijk een voorraadkast heeft van het formaat riante logeerkamer. Maar inspirerend is ze zeker.
Pasteltruitjes
Verder natuurlijk weer veel foto’s, ook vaak in een soort stap-voor-stapmodus inclusief de gebruikelijke parade van Nigella-in-pastelkleurige-mohair-truitjes. Levensgevaarlijk, hoe ze met een lichtblauw truitje aan doodgemoedereerd aan de gang is met een zakje inkt voor inktvisrisotto met babyinktvisjes. Those lovely little baby squid darlings, je hoort het haar zeggen. Gek genoeg staat er in het recept dat je je CSI-handschoenen aan moet doen.
Essentie
Verder nog een uitgebreid onmisbare-keukenspullen-overzicht en een fijn lezenswaardige inleiding, waarin ze onder andere melding maakt van één of ander reality-kookprogramma waarin deelnemers op de vingers getikt werden omdat ze allemaal een iets andere paddestoelenrisotto gemaakt hadden. “Het feit dat iedereen een bepaald gerecht weer een beetje anders maakt, dat wat er uit onze keuken komt ons eigen stempel draagt, dát is nou net de essentie waar het bij thuis koken om gaat”. Hear hear.
Morgen een recept uit het boek.
P.S. Je in het echt vergapen aan Nigella Lawson? Op donderdagavond 2 december signeert ze boeken in de Bijenkorf in Amsterdam…
Nigella Lawson, Keuken, uitgeverij Contact, ISBN 9789025435257, € 39,95