Vandaag zoals beloofd een recept uit het gisteren besproken boek Dat koop je bij de Turk. Iets niet al te Hollands natuurlijk, om in de sfeer te blijven. Alhoewel, is moussaka niet Grieks? Jawel, maar in deze versie is de bechamelsaus vervangen door Turkse yoghurt, wat het volgens auteur Marianne Meijerink een stuk lichter en frisser maakt. En daarmee wordt het meteen een snufje verturkt. Ter verbetering van de Grieks-Turkse verhoudingen, zeg maar.
Nodig:3 of 4 aubergines
500 g lamsgehakt of Turks halfom (runder-lamsgehakt)
500 g volle Turkse yoghurt
1 ui, fijngesneden
1 knoflookteen
1 blik (400 g) gepelde tomaten
scheut witte of rode wijn
½ bosje peterselie, fijngehakt
1 ei
wat kaneel
wat geraspte kaas
wat klontjes boter
olijfolie
Snij de aubergines in de lengte in plakken, bestrooi met zout en laat ze een half uurtje uitlekken in een vergiet. Fruit intussen de ui in wat olijfolie, voeg het gehakt toe en de uitgeperste knoflookteen, en bak dit rul met wat kaneel, peper en zout. Voeg de gepelde tomaten toe en een scheut wijn en laat dit een half uurtje inkoken. Voeg de peterselie toe.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Spoel de plakken aubergine af en droog ze met keukenpapier. Bak ze vervolgens in een koekenpan om en om in wat olie totdat ze bruien en gaar zijn. Maak intussen de yoghurt aan met een losgeklopt ei, een snufje zout en wat peper. Leg onder in een ovenschaal een derde van de aubergineplakjes. Bedek met de helft van de vleessaus en verdeel hierover een derde van de yoghurt. Daarna weer aubergine, vlees, yoghurt, aubergine en tenslotte yoghurt. Strooi er wat kaas over en klontjes boter. Zet ongeveer een uur in de oven om door en door warm en bovenop lichtbruin te worden.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Dat koop je bij de Turk, lees hier mijn recensie.