Het is altijd lastig om een recept weer te geven uit een taartenboek. Voor je het weet ben je uren verder om alle finesses weer te geven, en daar leent een blog zich niet zo voor. Uit Sugar sweet secrets van Zaligzoet (lees mijn recensie van gisteren) viel de keuze daarom op twee verschillende, kleinschalige dingen: cupcakes en lemon curd. Want waarom zou je cupcakes niet vullen (of bedekken) met lemon curd? Een hele fijne combinatie. En ook voor de beginnende bakker goed te doen, zonder glazuur en marsepein en andere ingewikkelde decoratietoestanden. Bovendien is het altijd leuk om eens kennis te maken met een heel andere manier van bereiden dan je zelf doet. Ik maak mijn cupcakes en lemon curd altijd heel anders, maar ga het graag eens proberen volgens de methode van Nanette Booij. Die heeft er tenslotte verstand van.
Voor 12 cupcakes
200 g boter
150 g zelfrijzend bakmeel
50 g maïzena
4 eieren
150 g fijne kristalsuiker
goede snuf zout
sap van een halve citroen
zakje vanillesuiker
Verwarm de oven voor op 175 °C. Vul een cupcakeplaat (lees: muffinvorm) met cupcakepapiertjes. Smelt de boter op laag vuur of in de magnetron. Laat dit even afkoelen.
Zeef het bakmeel met de maïzena en zet dit apart. Doe de eieren, suiker, vanillesuiker, zout en citroensap in een kom en klop dit goed door tot een egaal gemengde massa. Voeg vervolgens het gezeefde bloemmengsel toe en klop nog eventjes goed door. Tot slot de gesmolten boter toevoegen en met de mixer op de lage stand goed met het beslag mengen. Vul de cupjes en bak de cakes 20 minuten in de oven. Laat ze afkoelen op een rooster.
Voor de lemon curd
3 grote eieren
80 ml vers geperst citroensap, dus niet uit een knijpflesje
150 g fijne kristalsuiker
55 g boter, in kleine stukjes, op kamertemperatuur
geraspte schil van 2 citroenen
Laat een laagje water koken in ene pan en hang een schaal of kom in de pan. De onderkant van de schaal mag het water niet raken (au bain-marie).
Doe in de schaal de eieren, de suiker en het citroensap en klop dit totdat het goed gemengd is. Blijf het water in de pan tegen de kook aan houden en klop het mengsel in de schaal tot het gaat binden en bleker van kleur wordt. Dit duurt 5 tot 10 minuten.
Haal dan de schaal direct van de pan water, wrijf de inhoud door een zeef om eventuele klontjes te verwijderen. Klop er vervolgens de kleine stukjes boter door en roer tot alle boter is opgenomen ende curd een homogeen mengsel is. Roer er tot slot de geraspte citroenschil door. Laat afkoelen met een stukje bakpapier erop ter voorkoming van velvorming.
Eenmaal afgekoeld kan de curd in een gesloten pot maximaal een week in de koelkast bewaard worden.
En nu? Leef je uit, zou ik zeggen…
Deze recepten komen zoals gezegd uit het taartenboek Sugar sweet secrets. Lees hier mijn recensie.