Waar o waar is toch de boterkoek gebleven? Vroeg ik mij af toen ik in een grote supermarkt ineens tegen een pak boterkoekmix opliep. Jeugdsentiment! De gemiddelde winkel heeft het al jaren niet meer in de schappen. Want boterkoek, dat vraagt om boter. En u weet, boter is Heel Erg Slecht. Vinden we althans tegenwoordig. Vroeger niet hoor, ooit was het in de Lage Landen dolle pret vol boter en room en volvette kaas en hollandaisesaus, maar kort daarna is de ellende begonnen, en nu zitten we met de gebakken peren in de vorm van margarine en halvarine. Wat wij als enige land ter wereld doodleuk ook boter noemen.
Maar dat is het niet! Het is een industrieel smeerseltje waar allerlei goedbedoelde additieven aan zijn toegevoegd, zoals linolzuur (omega-6) en transvetten, die met voortschrijdend wetenschappelijk inzicht juist toch weer niet zo gezond bleken, waarna ze schielijk weer werden vervangen door iets anders. Margarine is een kunstmatig gecreëerd product met de consument als proefkonijn. En we kunnen er vergif op innemen dat de huidige samenstelling op een dag ook weer niet ideaal zal blijken te zijn. Toch blijft de mare hardnekkig dat margarine gezond is en boter ondanks al zijn puur natuur enkel hel en verdoemenis.
In margarine zit bovendien vitamine D! roept men dan ook nog. Ja, dat is er aan toegevoegd. Zo kan ik het ook. In boter zit het trouwens van nature. Maar het belangrijkste verschil is smaak. Neem nou boterkoek. Een boterkoek met margarine is niet te hachelen. Echt, ik heb het geprobeerd. Vorige week bakte ik speciaal voor mijn kookrubriek bij Radio Noord-Holland twee koeken: een boterkoek en een margarinekoek. Iedereen in de studio heeft blind mogen proeven en de meningen waren unaniem: die met margarine heeft een onplezierige nasmaak, die met boter is veel en veel lekkerder.
Uit een pakje: Koopmans mix voor boterkoek
Inhoud: Tarwebloem, suiker, magere melkpoeder, zout, aroma
Zelf toevoegen: 200 g roomboter, 1 ei
De lekker gevaarlijk levenden onder ons snakken nu natuurlijk naar mijn recept van boterkoek. Voilà. uiteraard zonder pakje bakmix.
Nodig voor 1 koek:
175 g roomboter op kamertemperatuur
150 g witte basterdsuiker
200 g bloem
1 losgeklopt ei
snufje zout
wat bloem en boter voor invetten
Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een vorm (ø 24 cm) in met boter en bepoeder met wat bloem. Meng in een kom de gezeefde bloem met de suiker en een snufje zout. Doe de helft van het losgeklopte ei erbij en de zachte boter. Prak met een vork alles door elkaar en kneed dan nog even kort met de hand tot een bal. Duw gelijkmatig uit in de vorm. Strijk de bovenkant glad en kwast in met wat van het overgebleven ei. Kerf met de botte kant van een mes een ruitpatroontje over de bovenkant. Bak in circa 20-25 minuten lichtbruin en gaar. Snij pas aan als hij is afgekoeld. In minipuntjes.
Tips:
- Hoe zachter de boter (het verschilt per merk), hoe lastiger er een bal van te kneden is. Te kleverig? Leg het deeg een half uurtje in de koelkast.
- Een mooie gladde bovenkant krijg je door het losgeklopte ei erover te verdelen met de achterkant van een lepel.
- Ideaal is zo’n lage boterkoekvorm met een los schuifje dat je kunt ronddraaien waardoor de koek er makkelijk uit komt. Maar een gewone springvorm werkt ook.
Een extra lekkere variant van boterkoek (met gember en sinaasappel) vind je in mijn Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek, dat tegenwoordig De makkelijke keuken heet. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.