Is het niet aandoenlijk hoe productontwikkelaars altijd maar weer hun best doen om ergens een gezellige naam op te plakken? Daar wordt enorm over nagedacht hoor. Neem nou deze Toscaanse aardappelpartjes:
97% aardappelen, zout, paprika, gedroogde glucosestroop, kruiden, dextrose, suiker, zetmeel (aardappel-, maïs-), ui, knoflook, smaakversterker E621, anti-klontermiddelen E470B-E551, plantaardige olie (zonnebloem), verdikkingsmiddelen (guarpitmeel, Arabische gom), specerijen, maltodextrine, specerijenextract, kruidenextract, aroma.
Ik stel me voor hoe na een dag uitgebreid brainstormen een pientere marketingmedewerker ineens de briljante ingeving krijgt van ‘Toscaanse aardappelpartjes’. Het gaat feitelijk om ‘rood-groen gespikkelde aardappelpartjes met smaakversterker en suiker (??) en kruidenextract’, maar dat bekt natuurlijk niet lekker. Toscaans wel. Jaaa, roept het hoofdkantoor tevreden, dát klinkt smakelijk!
In Toscane hebben ze geen flauw idee wat Toscaanse aardappelpartjes zijn, maar de gemiddelde Nederlander denkt meteen aan zon, aan glooiende heuvels, aan een horizon vol pijnbomen, aan zo’n leuke Italiaan met een Fiatje 500 die lekker een glaasje voor je inschenkt terwijl hij ‘ciao bella’ lacht. Zucht. Helemaal als het hier guur en nat is, dan snak je naar een plukje Toscaanse vreugde. En koop je uit arren moede een zak voorgekookte aardappelpartjes-met-een-smaakje.
Zullen we dat eens lekker zelf doen? Met typisch Toscaanse ingrediënten, zoals rozemarijn, en olijfolie natuurlijk. Daarmee maak je in een handomdraai geurige, ach welja, laten we zeggen Toscaanse aardappeltjes. Voor de gemakskok heb ik zelfs nog extra argumenten: de aardappels hoeven niet te worden geschild en ook niet voorgekookt. In de oven worden ze helemaal vanzelf knapperig, dus ook daar hoef je geen moeite voor te doen. Helemaal dolce vita.
Nodig voor 4 personen:
1 kilo aardappels
paar takjes verse rozemarijn
1 knoflookteen
scheut olijfolie
1 theel grof (zee)zout
Verwarm de oven voor op 220 °C. Boen de schil van de aardappels schoon onder de kraan. Snij ze in de lengte in dunne parten. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Ris de rozemarijnnaalden van de takjes en hak ze iets kleiner. Pel de knoflookteen en hak fijn. Strooi rozemarijn en knoflook over de aardappels, samen met een ferme theelepel grof zout. Sprenkel er een scheut olijfolie over, niet te zuinig. Hussel nu de aardappels door elkaar tot ze bedekt zijn met een filmpje olie. Met je handen gaat het makkelijkst. Laat in het midden van de oven in ± een half uur bruin en knapperig worden. Schep tussentijds een keer om.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk het vervolg: Slim zónder pakjes & zakjes, dat zojuist verscheen in nieuwe cover.