Van mierikswortel is het een kleine stap naar wasabi. Laatst kreeg ik zomaar ineens een verse wasabistengel cadeau, van het Conservatorium Hotel, waar ze op de Aziatische toer zijn. Hij zat in een glimmend zwart doosje met daarin een zorgvuldig in doek ingepakte stengel, zo fraai, dat ik hem aanvankelijk niet eens uit durfde te pakken. Verder wat van Japanse instructies voorzien handgerei. Een raspje, zoveel snapte ik wel, en een bamboe kwastje. Zeker om het raspje mee schoon te vegen? Ik had trouwens ooit eens in een ander hotel, het Okura, geleerd dat de beste wasabirasp van haaienhuid gemaakt wordt, maar dit terzijde. Ik was al lang blij dat er geen halve haai in dat doosje zat.
Zo anders
Goed. En nu. Wat doet een mens met een wasabistengel? Ik heb altijd wel zo’n groen tubetje wasabi in huis, maar eigenlijk vooral om door de mayo te mixen. Wat doe je met een vers exemplaar? Ik heb het gevraagd aan een Japanse kennis. ‘Bij de sushi,’ zei die. Ja, dat snap ik. Maar verder? ‘Bij de sashimi.’ Dat schoot dus niet op.
Eerst maar eens wat raspen. De stengel is van buiten bruin met zwarte puntjes, pas binnen is hij karakteristiek knalgroen. En wat blijkt? Hij smaakt zo anders dan uit een tube! Om te beginnen helemaal niet zo loeipittig, maar veel aromatischer, ronder, lekkerder. Letterlijk om je vingers bij af te likken, wat ik bij zo’n tubetje toch echt niet in mijn hoofd haal.
Broodje wasabi
Voor wie nu een wasabirecept verwacht. Sorry. Ik ben niet verder gekomen dan mijn favoriete, zeer on-Japanse broodje. Geraspte wasabi door lekkere (!) mayonaise roeren, dat op twee sneetjes bruin brood smeren. Rosbief erop, plus een pluk rucola en plakjes (nóg net een tikje warm) gekookt ei. Verrukkelijk.
Uitlopers
Er zaten gelukkig ook wat Engelse instructies in het doosje. Daarin stond dat je de stengel het beste in die doek kon bewaren, en dan vochtig houden. Liefst in een onafgedekt bakje in de koelkast, met een scheutje water onderin. Braaf gedaan natuurlijk. En wat blijkt? Moeder natuur is niet te temmen. Hij begint uit te lopen! Intussen is hij bijna opgeschaafd en ga ik hem maar eens in een potje aarde zetten. Wie weet…