Broccolisoep die aanbevolen wordt met ‘extra krachtig van smaak’ terwijl er toch maar 0,5% broccoli inzit. Als je erover nadenkt, is het eigenlijk reuze knap. Dus met de 500 gram verse broccoli waarmee ik mijn soep maak, kunnen ze bij Honig wel duizend pakjes vullen. Wat zijn ze toch knap tegenwoordig. Maar waar komt die smaak dan vandaan, als het niet van de broccoli is?
Uit een pakje: Honig romige broccolisoep
Inhoud: Bouillon (soja), zetmeel, plantaardig vet, spliterwten, zout, broccoli 0,5%, glucosestroop, aroma’s (bevatten selderij), melkeiwit, knoflook, gistextract, voedingszuur (citroenzuur), geharde plantaardige olie.
Op de verpakking zien we doodleuk uien, een paprika, asperges en rode pepers, maar die zitten er niet in. Wel spliterwten, vast voor de groene kleur. En gistextract. Kent u dat al? Dat is de nieuwe politiek-correcte term voor smaakversterker, hoewel het dat wettelijk niet is en daarmee dus niet onder de club van additieven met E-nummers valt. Gistextract bevat van nature glutamaat. (Parmezaanse) kaas, champignons en sojasaus zitten er ook vol mee, daarom smaken ze zo lekker hartig.
Heus, zelf een groentesoepje maken is een fluitje van een cent. Men neme een stronk broccoli, een ui, water en een bouillonblokje. Uiteraard kan een mens zelf bouillon trekken, maar bouillonblokjes zijn voor de moderne mens toch heus een uitkomst. Tip: bij bijvoorbeeld de natuurwinkel vind je een keur aan verantwoorde blokjes zonder toevoegingen. Dan heb je in een handomdraai al een prima soepje. Maar voor een extra smaakboost heb ik twee toevoegingen die het wat spannender maken: geroosterde geschaafde amandelen en stukjes gerookte makreel.
Zelf maken? Mijn recept voor broccolisoep met makreel en amandeltjes is intussen opgenomen in mijn kookboek Zónder pakjes & zakjes 1 (in de uitgebreide versie, vanaf de 6e druk), en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.