Hun eerste kookboek Arabia was vorig jaar zowel baanbrekend als zeer succesvol. Een vervolg kon dan ook niet achterblijven, want auteurs Merijn Tol en Nadia Zerouali hadden de smaak helemaal te pakken gekregen. Bismilla Arabia heet nummer twee, en het doet weer precies wat het vorige boek ook deed: je meenemen door verre oorden via de keukens bij allerlei mensen thuis. Arabia moet je geografisch trouwens ruim zien, de reis voert dit keer door Palestina, Israël (jazeker, die staan broederlijk samen in één boek), Turkije, Libië en Algerije maar ook Sardinië, Catalonië. Met de vraag ‘Wat eten jullie’ kwamen ze wederom overal binnen.
Eigenwijs
Na een kort voorwoord vallen we meteen met de neus in de recepten. Die zijn steevast voorzien van een introductie waar ze het gerecht hebben gegeten, waar het oorspronkelijk vandaan komt en vaak ook wat de dames er zelf eigenwijs aan hebben veranderd. Help, waar zijn de reisverhalen gebleven? O nee, die zitten nu samengevoegd in een speciaal katern in het hart van het boek, inclusief handig kaartje van het gebied rond de Middellandse zee.
Duizelingwekkend
Het is wederom een fraai, hoogst persoonlijk boek dat met veel aandacht en liefde is samengesteld, ook wat betreft fotografie en vormgeving. Is het zinsbegoocheling, of ogen de illustraties en gebruikte kleuren wat donkerder dan het eerste boek, dat juist opviel door de frisse, lichte, opgewekte tinten? Maar de keur aan gerechten is opnieuw duizelingwekkend. Sommige zijn een feest der herkenning (zoals börek, kebab, hummus, sardientjes en bacalao), andere onbekender, met spannende 1001-nacht-namen als belboula, zamfaina, rechta, shakshuka, sofregit, suquet.
Merijn Tol & Nadia Zerouali, Bismilla Arabia De keukens van Palestina, Israël, Turkije, Sardinië, Catalonië, Libië en Algerije, uitgeverij Kosmos, ISBN 9789021546391, € 29,95