Gokken, ach je moet ervan houden. Ik kan moeiteloos drie dagen rondhangen in Las Vegas zonder ook maar een dubbeltje in een one armed bandit te gooien. Maar je kunt er wel fantastisch eten! Alle internationale sterrenchefs hebben er namelijk een filiaal. Toen het Holland Casino Amsterdam me gisteren uitnodigde voor een culinaire verleidingsavond, was ik dan ook graag van de partij. Hier overigens geen Joël Robuchon of Gordon Ramsay achter de kachel, maar onze landgenoot Jeroen Plooij.
Oestermeisjes
Met een ontvangstcomité van champagnedames en kekke oestermeisjes begon de avond veelbelovend. En dan waren er ook nog drie televisieploegen, maar die bleven vooral ronddarren bij soapsterren waar ik nog nooit van gehoord had. Ik herkende alleen rapper Lange Frans, maar dat was puur omdat ik hem vorige week bij een ander culinair treffen ook al in pak tegenkwam.
Spanning en verleiding
Terug naar de oesters. Wat blijkt uit onderzoek? Bijna 60% der Nederlanders heeft er nog nooit eentje gegeten, terwijl 57% wel benieuwd is hoe ze smaken. Het Holland Casino zag een gat in de markt en gaat proberen oesters “voor een breder publiek toegankelijk te maken”. Bestuursvoorzitter Dick Flink ziet bovendien een duidelijke overeenkomst tussen oesters en casino: “Het draait om de ervaring van spanning en verleiding die mensen beleven en de belofte die daarachter schuil gaat.”
Verleidelijk
Gisteravond was alvast een voorproefje in de vorm van een verleidelijk diner dat in het teken stond van de vijf zintuigen. Inclusief fraai tangoduo en geurexpert Tanja Deurloo die ons inwijdde over oestergeur (“schrille geur van de zee”) maar ook “knuffelige geur” en “chocola-hazelnoot-kindertijdgeur”. Onze tastzin moesten we testen door de titel van het hoofdgerecht (Gepocheerde kalfshaas met groene asperges en gnocchi) te herleiden uit een braillepapiertje, maar dat ging dankzij het bijgeleverde braille-alfabet op het oog veel makkelijker dan met de vingers. Waarbij winnaar Lange Frans zich nog onsterfelijk maakte met zijn ‘gnotsjie’. Wat overigens een prachtig gerecht was met superzacht gegaard vlees.
Chocoladefontein
Maar vlak ook het voorgerecht van o.a. gebakken langoestine met witlofhart, appel en een vleugje kerrie niet uit. Oesters waren er uiteraard ook, zoals een verfijnde oesterblini met knapperige rösti en “een klodder kaviaar”. Alleen de gegratineerde oester ging een beetje ten onder in het geweld van de bijgeleverde basilicumolie. En had ik al gezegd dat er een chocoladefontein was met 10 kilo witte én 10 kilo pure chocola? Presentatrice Viktoria Koblenko is er naar verluidt na afloop ingedoken om er nooit meer uit te komen.