Als er íets makkelijk is, dan is het de Italiaanse keuken. Pasta, tomaat, kaas. Husselen en klaar is Kees. Toch? Daar denken Italianen zelf heel anders over. Die kunnen juist ongelofelijk moeilijk doen over eten. Neem nou spaghetti bolognese. Dat kennen ze niet in Bologna. Bolognesesaus (ragù) eet je nimmer bij spaghetti, maar bij tagliatelle; lintpasta op basis van eieren dus. En er gaat slechts een pietsje tomaat doorheen, want het is vooral een vleessaus.
Van Toscaanse Anna leerde ik afgelopen zomer ook een ragù maken, maar dan juist weer bomvol tomaat, in Toscaanse bolognesesaus mag dat kennelijk weer wel. Maar zodra je deze saus met vellen deeg en bechamelsaus in de oven zet heet dat géén lasagne, maar ‘pasta al forno’, want lasagne, dat is alleen met tomatensaus en mozzarella.
Pff, het luistert allemaal erg nauw, zoals u ziet. Waar Italianen het daarentegen allemaal over eens zijn: in pastasaus hoort geen zakje.
Euroshopper Mix voor macaroni & spaghetti
Inhoud: 29% groenten (knolselderij, prei, gebakken ui (ui, geharde plantaardige olie en vet, tarwebloem, zout), paprika, wortel, ui, groene kool, witte kool), 15% kruiden en specerijen (paprika, witte peper, oregano, nootmuskaat, kurkuma, thijm, basilicum), plantaardig bouillonpoeder (gehydrolyseerd soja-eiwit, zout, glucosestroop, plantaardige olie en vet), zout, suiker, lupine, tomatenpoeder, smaakversterker E621, tarwebloem, maltodextrine, voedingszuur (citroenzuur), kleurstof (bietenrood).
Nooit. Mijn recept voor pastasaus (of Bolognesesaus) is intussen opgenomen in mijn kookboek Zónder pakjes & zakjes 1, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.