Wow. Nou krijg ik toch een hoop kookboeken op mijn deurmat, maar van deze was ik helemaal fietsen. Smaakvrienden en ik gaan dikke vrienden worden, dat voel ik aan mijn theewater. Dit bijzondere boek is geschreven door meesterkok Angélique Schmeinck die altijd met verrassende dingen komt, of het nu gaat om koken in een luchtballon of creatieve kooktheatervoorstellingen. In dit boek laat ze zien hoe je kunt leren combineren met groenten. Sterker nog het belooft je oneindige culinaire inspiratie. En dat is niets teveel gezegd. Al na de 35 pagina’s introductie duizelt het me. En dan moet het echte avontuur nog beginnen.
Kriebels
Alle mogelijke groenten passeren alfabetisch de revue, en ze krijgen elk twee pagina’s. Eerst wat uitleg: hoe worden ze geteeld, hoe herken je of ze vers zijn, wat zijn de belangrijkste soorten, zelfs hier en daar een schiladvies erbij. Dan een blokje met inspiraties. Bij aubergine is dat bijvoorbeeld: Gegrilde aubergine + Gepofte rode paprika + Basilicum + Mozzarella. Of Roergebakken aubergine + Groene asperge + Balsamicovinaigrette + Parmezaan. En dan nog zes. Een beetje ervaren kok krijgt hier meteen fijne kriebels van.
Microrecept
Soms is er ook een microrecept, een ultrakort opgeschreven recept, ook weer vooral bedoeld voor de kok die aan twee woorden genoeg heeft. Maar dan! Een op het eerste gezicht nogal complex schema met nog veel meer inspiratie, maar dan in de vorm van losse suggesties om zelf mee aan de slag te gaan. Welke groenten passen er goed bij, welke soorten vlees, vis, kaas-zuivel-ei, meelspijs, kruiden, specerijen, dressing? Daarbij wordt er ook nog onderscheid gemaakt tussen boezemvrienden (de bekende duo’s als tomaat-basilicum bijvoorbeeld), maar ook de spannende vrienden, voor onverwachte smaakcombinaties (zoals tomaat-okra of tomaat-watermeloen). Wat een ideeën, wat een mogelijkheden!
Woeste associaties
Maar hoewel Angélique dus van alles voor je heeft uitgezocht, moet je wel zelf aan de slag. Zelf complete gerechten bedenken, zelf kijken hoe je dat aan gaat pakken. Maar vooral: zelf nog veel meer nieuwe combinaties verzinnen. Daar gaat ook het laatste hoofdstuk van het boek over. Dat is helemaal een duizelingwekkende verzameling van woeste associaties in springerige vormgeving die je willen aanzetten tot out-of-the-box denken en creatief culinair brainstormen.
Groentebavarois
En dan ben ik het tussenliggende hoofdstuk nog vergeten. Dat is gewijd aan bereidingen en juist weer heel erg praktisch en buitengemeen informatief. Ook hier weer in alfabetische vorm uitleg over zeer uiteenlopende zaken als bakken, braden, blancheren enzovoorts. Maar ook groentebavarois (ja! van witte asperge + saffraan of Gepofte gele paprika + vanille!), en boter-met-een-smaakje, of hartige crème brûlée maken, of een bitterbal van paddenstoelenragout + boerenkool.
Inspiratie voor het leven
Een droom van een boek. Niet direct geschikt voor de onervaren kok; ondanks de schat aan informatie vermoed ik dat een beginnende enthousiasteling hier door de bomen het bos niet ziet. Er zijn geen recepten om je aan vast te kunnen klampen (behalve de ieniemienie micro-recepten), bij ingrediënten staan nooit hoeveelheden en foto’s van gerechten zijn er al helemaal niet. Maar iedereen die een beetje geïnteresseerd is in lekker eten, kan hier voor de rest van z’n leven inspiratie uit halen.
Morgen een microrecept uit het boek!
Naschrift: intussen is het boek in een nieuwe versie verschenen bij een andere uitgeverij, met een toepasselijk groene (groente!) cover, en daarna verscheen ook een gele, over fruit. Ook al een aanrader.
Angélique Schmeinck, Smaakvrienden – groenten, uitgeverij Karakter, ISBN 9789045201481, € 39,95
Angélique Schmeinck, Smaakvrienden – fruit, uitgeverij Karakter, ISBN 9789045201580, € 39,95