Sam Stern is in Engeland wereldberoemd omdat hij al sinds zijn vroegste jeugd kookt en daar ook kookboeken over schrijft, speciaal bestemd voor een jeugdig publiek. Zijn eerste boek kwam uit toen hij 14 was, en intussen is hij al bij nummer vijf, een vegetarisch kookboek. Dat verscheen zojuist in een Nederlandse vertaling (van mezelf…): Mega vega. Zelf is hij inmiddels natuurlijk ook ouder geworden – hij is nu twintig en studeert politicologie – maar hij richt zich nog altijd specifiek op jongeren, of dat nu middelbareschooltieners zijn of studenten.
Wereldreis
Ook niet-vegetariërs krijgen in dit boek volop tips om eens iets lekkers te maken waar toevallig geen vlees of vis inzit. Van groentekroketjes tot wraps, van soepen tot toetjes, van alles komt voorbij. En je maakt meteen een wereldreis, want de recepten komen van overal: naast Amerikaanse pannenkoekjes en Italiaanse pasta’s vind je er ook Mexicaanse burrito’s, Indiase uien-bhaji’s, Thaise curry’s en hummus uit het Midden-Oosten.
Voedingsstoffen
Voor de beginnende kok staan voorin het boek eerst allerlei uitleg over kooktechnieken (van hoe je een ei splitst tot wat sudderen eigenlijk betekent), tips over wat je in de voorraadkast moet hebben en informatie over voedingsstoffen, zodat je ook bij een vegetarisch of veganistisch dieet alles binnen krijgt wat je lichaam binnen moet krijgen.
Sam Stern, Mega vega, ISBN 9789021668345, uitgeverij Ploegsma, € 17,95