Levensgevaarlijk, kookboeken die vlak voor de vakantie binnenkomen. Die verdwijnen namelijk op een onduidelijke voor-na-de-vakantie-stapeltje dat prompt uit het zicht raakt. Zo kom ik dus net ineens een (nou ja, nu dus niet meer zó) nieuw kookboek tegen van nota bene Rick Stein. Rick Stein ontdekt de Oriënt is het boek dat hoort bij de televisieserie die volgens mij niet eens op de Nederlandse televisie is uitgezonden, of het moet op een raar middagtijdstip of middernachtelijk uur geweest zijn dat ik compleet over het hoofd heb gezien. Volstrekt ten onrechte natuurlijk, want Rick Stein is geweldig. Op televisie, in boekvorm en in het echt (ik heb ‘m vorig jaar mogen interviewen toen hij in Nederland was voor zijn vorige boek, Van kust tot kust).
Glorieuze aanslag
In dit boek brengt hij verslag uit van een jaloersmakende reis door Azië, het continent dat zindert van lekker eten. Gezond, eenvoudig, ‘een glorieuze aanslag op de zintuigen’ en dan is alles ook nog eens in een oogwenk klaar. Hoe gaat het filmen in z’n werk? Volgens Stein zo: ‘We duiken op in een sfeervolle keuken compleet met loslopende honden, filmen een halfuurtje omdat alles zo snel gaat en gaan dan heerlijk lunchen.’ Cambodja, Vietnam, Thailand, Maleisië, Bali, Sri Lanka en Bangladesh komen in zeven hoofdstukken aan de orde. Veel overeenkomsten, zeker in ingrediënten, maar toch ook veel verschillen in bereidingswijzen.
Niet klaar-in-een-wip
Bij elk landenhoofdstuk eerst wat algemene toelichting over de lokale keuken, maar ook elk recept gaat vergezeld van uitgebreide introductie over het hoe, wat, waar en waarom. Inclusief de originele naam van het recept, wat ik altijd fijn vind in een boek. Maar al snel blijkt het addertje onder het gras. Om te beginnen schrikt de beginnende kok zich waarschijnlijk een hoedje van de lijsten met ingrediënten. En dan is het ook nog eens geen boek met klaar-in-een-wip-recepten. Het koken zelf gaat weliswaar razendsnel, maar er is vaak veel voorbereiding nodig aan snijden en hakken, en vooral aan het maken van allerlei prutjes, boemboe’s en pasta’s.
Prahoc
Die staan achterin het boek bij de basisrecepten, en dat zijn er een hele berg, variërend van allerlei lokale basispasta’s, zoals de in Cambodja onmisbare prahoc (vispastasaus, die ik overigens ken als prohoc) en diverse currypasta’s uit Maleisië. Maar ook eendenbouillon, zelfgemengde garam masala, allerlei soorten sambal, roti’s en naan-brood. Het boek eindigt met een zeer complete uitleg over de inheemse ingrediënten, handig mét fotootjes erbij, van waterspinazie tot wit maanzaad tot zwarte komijn (nigellazaadjes, waar z’n illustere collega naar vernoemd is).
Toko
Maar ach wat een heerlijk boek om bij weg te dromen. Ik wil op reis! Maar bij de echte kookliefhebber zal het toch ook snel gaan kriebelen om de keuken in te gaan. Eerst een rondje langs de toko, daarna flink stampen en werken, dan is de rest een fluitje van een cent.
Morgen een recept uit het boek.
Rick Stein, Rick Stein ontdekt de Oriënt, uitgeverij Kosmos, ISBN 9789021548319, € 29,95