Ter ere van het Roze Knoflookfestival dat vandaag in Amsterdam van start gaat, viel de keuze voor een recept uit het gisteren besproken kookboek 52 weekendmenu’s op eentje dat bol staat van de … roze knoflook. Voluit heet ‘ie Knoflooktaart met parmezaan en pijnboompitten.
Ik citeer: “Wil je knoflook? Dan krijg je knoflook. In een taart als deze is de aard van die geurbol van belang, dat begrijp je. Ik gebruikte de roze knoflook uit Lautrec, Zuid-Frankrijk. Die is aangenamer van smaak dan de witte bollekes uit China die onze supermarkten in meerderheid verkopen. Natuurlijk, deze taart, bijna een quiche, doet geurwonderen. Je kunt de tenen verminderen tot twee, of zelfs één, maar dan wordt het allemaal wat tam…”
Nee, tam, dat willen we niet natuurlijk!
Deeg:
250 g bloem
125 g boter
3 eetl water
1 ei
snufje zout
Vulling:
50 g zachte boter
4 knoflooktenen
50 g parmigiano reggiano
100 g pijnboompitten
2 dl crème fraîche
4 eieren
Voorbereiding (10 minuten + minstens 1 uur in de koelkast):
Doe de ingrediënten voor het deeg in een keukenmachine en draai kort tot het goed gemengd is en bijna een bal vormt. Haal eruit, kneed tot een bal, pak in folie en leg een uur of langer in de koelkast.
Bereiding (10 minuten + circa 30 minuten in de oven):
1. Rol het deeg uit tot een ronde plak van 32 cm doorsnee, of, makkelijker, verdeel het in stukjes en bekleed daarmee een taartvorm van 24 a 28 cm.
2. Zet de oven aan op 220°C. Prak de boter, knoflook en parmezaan door elkaar, met wat zout en peper. Schep er de pijnboompitten door en verdeel over de taartbodem. Klop de eieren met de crème fraîche glad en meng er zout en peper door. Verdeel over de bodem, het mengsel moet alles bedekken.
3. Bak circa een half uur. Als een erin gestoken mes er zonder ei uitkomt, is de taart klaar, maar het randje moet bruin zijn, anders is het deeg onderop niet gaar. Serveer warm of lauw.
Bijgerecht: sla natuurlijk. Groene sla met walnoten en gewelde rozijnen misschien, of rucola met aceto balsamico.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek 52 weekendmenu’s, lees hier mijn recensie.