Hij ligt stilletjes al even in de winkel, maar gisteravond was de officiële presentatie van 52 weekendmenu’s. Auteurs Loethe Olthuis en Onno Kleyn schrijven al sinds jaar en dag een kookrubriek in de Volkskrant, elk op hun eigen dag. Maar op zaterdag stonden ze altijd samen in het magazine, en dan niet met één recept, maar met een compleet weekendmenu. En dan ook nog eens vergezeld van de mooie illustraties van Deborah van der Schaaf. Althans zo was het tot voor kort. Ik dacht even dat het slechts het zomerreces betrof, maar nee, de rubriek komt niet meer terug en de illustrator is wegbezuinigd. Bij NRC magazine op zaterdag zagen we al precies hetzelfde: de mooie getekende kookrubriek van Wendy Panders – mijn wekelijks lichtpuntje – moest het veld ruimen en de rubriek behelst nu slechts nog een wat treurig samenraapseltje. Is het een veeg teken? Is koken niet meer hot?
Weekendkoningin
Enfin. Terug naar de Volkskrant. We blijven niet lang treuren, want die weekendmenu’s uit het magazine zijn nu dus gebundeld in een fraai dik boek. 52 stuks, bestaande uit voor, hoofd en na, dus je bent een jaar lang onder de pannen. En voor degenen die nu denken dat ze toch alles al hebben omdat ze het magazine altijd uitknippen: het boek bevat ook diverse nieuwe recepten. Vooral Olthuis moet ze intussen uit haar mouw schudden, want van deze weekendkoningin verscheen onlangs ook al het boek Weekendkoken. Alleen de bijbehorende leuke verhaaltjes waar zowel Olthuis als Kleyn in de krant zo vermaard om zijn, zijn dit keer beperkt gebleven tot korte introotjes, maar ja, anders werd het boek nog dikker.
Zonder pakjes en zakjes
Alle recepten worden stap voor stap uitgelegd, dus ook de wat minder ervaren kok kan zich in het weekend uitgebreid uitleven op een Tompouce met geroosterde groenten, geitenkaas en basilicumolie of de Gefrituurde aardbeien met crème de menthe-sabayon. En let ook even op deze aanbeveling uit het voorwoord: “Voorts willen we nog graag even de aandacht vestigen op de bijna-afwezigheid van zakjes, pakjes, poeders en andere ‘handige’ gemaksproducten in de ingrediëntenlijsten”. Een kolfje naar mijn hand ;-)!
Sesamolie
Maar het genieten begint al met de illustraties: lijntekeningen, ingekleurd met acquarel en dan ingescand, hoorde ik gisteren van de illustrator zelve. Prachtig zijn ze, zowel de verse ingrediënten als de mooie potjes mosterd en flesjes sesamolie. Alleen de cover is al een lust voor het oog. Genoeg plaatjes gekeken, morgen gaan we koken uit het boek!
Onno Kleyn, Loethe Olthuis en Deborah van der Schaaf, 52 weekendmenu’s, uitgeverij Nieuw Amsterdam, ISBN 9789046807064, € 22,50
P.s. De paperback ligt in de boekhandel, maar er is ook een gebonden versie (voor dezelfde prijs), die is alleen verkrijgbaar via de webwinkel van de Volkskrant